Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Η Ελληνική Παράδοση στο Baden!!!


von Georg Gstrein

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βιέννη συναντάμε μία από τι ωραιότερες λουτροπόλεις της Αυστρίας. Το Baden. 
 Από τις πρώτες μέρες εγκατάστασής μου στη Βιέννη παίρνω  το  τρενάκι που ξεκινά από την Opera και φτάνει έως την κεντρική πλατεία της λουτρόπολης. Η διαδρομή είναι πολύ ωραία.

Σε μία από τις τελευταίες μου επισκέψεις μου πρόσεξα την ύπαρξη ενός καινούργιο καταστήματος. Κάτι με τράβαγε να πάω να το δω. Τελικά το ένστικτό μου είχε δίκιο. Ελληνικά Προϊόντα!!! Κάτι που έλειπε από μία κωμόπολη στην οποία μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις.
Από την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι δεν έχει μόνο τα συνηθισμένα αγαθά που βρίσκουμε και αλλού. Με υποδέχτηκε η Φωτεινή με ένα θερμό χαμόγελο και με κρητικιά τσικουδιά.
Άρπαξα την ευκαιρία και της ζήτησα να μας μιλήσει για αυτό το εγχείρημα που έκαναν μαζί με τον σύζυγό της Νίκο.
Ανέκαθεν θεωρούσαμε κρίμα το γεγονός ότι στο εξωτερικό προωθούνται μόνο τα βιομηχανικά προϊόντα και τίποτα από τη παράδοσή μας. Μετά από την οικονομική κρίση ο κόσμος στην Ελλάδα άρχισε να καινοτομεί και να ασχολείται πάλι με την ελληνική γη και να κάνει θαύματα. Το μικρόβιο για ανεξαρτησία το είχαμε ανέκαθεν και εγώ και ο Νίκος παίρνοντας βέβαια και παραδείγματα από τους γονείς μας. Έτσι θελήσαμε να κάνουμε κάτι μαζί και να φέρουμε την πραγματικέ παράδοση στην Αυστρία. Ως επί το πλείστων εισάγουμε τα προϊόντα κατευθείαν από τις πηγές τους. Πράγμα δύσκολο και επίφοβο πολλές φορές αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί έτσι προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές αλλά και την ποιότητα. 


Συνεργαζόμαστε με συνεταιρισμούς γυναικών και οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και με το Άγιο Όρος. δεν εστιάζουμε απαραίτητα στα ντελικατέσεν αλλά στην παράδοση και στα χειροποίητα και αγνά προϊόντα. Πολλά από τα προϊόντα είναι άγνωστα για τον κόσμο εδώ, για αυτό και κάθε μέρα έχουμε δωρεάν δοκιμή σε αυτά. Δεν φέρνουμε μόνο τρόφιμα και κρασιά, αλλά δίνουμε το ίδιο βάρος και στα καλλυντικά προϊόντα, στα οποία έχουμε μια μεγάλη γκάμα και όχι μόνο το κλασικά σαπούνι. Ό,τι παράγει η ελληνική γη και το ελληνικό μυαλό, αυτό το προωθούμε και το στηρίζουμε. Κάνουν φοβερά πράγματα είτε με ηφαιστιακό νερό, είτε με παράγωγα μέλισσας είτε με εκχυλίσματα βοτάνων και ελαιόλαδο. Όλα βασισμένα στην παράδοση.
 Την συλλογή των προϊόντων την έχουμε αναθέσει σε μια οικογένεια με οικονομικές δυσκολίες, βοηθώντας και αυτούς επιπλέον για τον κόπο τους. Αυτή ήταν και η αρχική ιδέα άλλωστε. Να κάνουμε κάτι από το οποίο θα έχουμε όλοι μας κέρδος και όχι μόνο υλικό. Αποστέλλουμε και πακέτα στο εξωτερικό, όπως Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία κλπ. Ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά, χαρουπόμελο, αιθέρια έλαια, μαρμελάδες, μερικά καλλυντικά προϊόντα και το τσίπουρο εμφιαλώνονται και συσκευάζονται μόνο για εμάς. Πόλος έλξης και μάλιστα πολύ σημαντικός είναι τα προϊόντα Αγίου Όρους. Με κόπο και επιμονή καταφέραμε να τα φέρουμε και η ιδιαιτερότητα τους εντυπωσιάζει τον κόσμο.

Τους ευχόμαστε Καλή Επιτυχία και τους ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου