Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

«Ανησυχία για τους Χριστιανούς της Ανατολής». « Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΔΕΕ) στην Κύπρο για την προστασία  τόπων λατρείας».Heinz Gstrein

Η  Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΔΕΕ) που έλαβε χώρα μεταξύ 09-10/11/2017 στην Κύπρο με θέμα “Tόποι λατρείας και θρησκευτικά μνημεία στην Ευρώπη και στην εγγύς Ανατολή: Kαθεστώς και προστασία σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και το διεθνές δίκαιο” έτυχε μεγάλης προσοχής από πλευράς της ελληνορθόδοξης χριστιανοσύνης και της χριστιανοσύνης της Ανατολής. Όπως δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Δημητρίου, η Διάσκεψη ήταν επείγον να συγκληθεί σε μία περίοδο που “οι Χριστιανοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες πατρίδες τους”.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’ επαίνεσε τη σύγκληση της Διάσκεψης στο πλαίσιο κηρύγματός του στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης Κωνταντινουπόλεως κάλεσε σε ένθερμή προσευχή για όλους, όσοι “αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδες τους, και ακόμη περισσότερο για εκείνους που δεν μπορούν πλέον να είναι ασφαλείς και θυσιάζονται επί τόπου”. Η προσευχή αυτή θα πρέπει να αφορά και τoυς απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπιού, τον ελληνορθόδοξο Παύλο Γιαζίγκι και τον συρορθόδοξο Γρηγόριο Ιμπραήμ. Από το 2013, δεν έχουν υπάρξει σημεία ζωής για κανέναν εκ των δύο. Τώρα όμως, μετά την κατάρρευση του “Ισλαμικού Κράτους” (IS/Daesh) στη Συρία και στο Ιράκ, έφθασε η ώρα τουλάχιστον για την εξακρίβωση της τύχης των δύο ανδρών της εκκλησίας. Παρόμοια ήταν η υπόθεση του Ιταλού Ιησουίτη Paolo DallOglio, o oποίος απήχθη προ τεσσάρων ετών από το “Iσλαμικό Κράτος” στη Ράκκα, πλησίον του Ευφράτη. Σύμφωνα με δήλωση ενός διοικητή στρατιωτικής μονάδας του “Ισλαμικού Κράτους”,  ο εν λόγω ιερέας είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια της απαγωγής του, στις 29/07/2013.

Στην Κύπρο, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος – ως οικοδεσπότης της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών –  απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς υπευθύνους, να αγωνιστούν για τη διάσωση της χριστιανικής Ανατολής, η οποία τελεί υπό σοβαρή  απειλή κατάρρευσης. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η σύγκληση της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών αποδεικνύει ότι η Διάσκεψη αντελήφθη εγκαίρως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η σχετικά ειρηνική, συχνά μάλιστα εποικοδομητική συνύπαρξη -από τον 7ο έως τον 20ο αιώνα- Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων υπό την ηγεσία των τελευταίων, βασίστηκε αποφασιστικά στη θετική παρουσία των Χριστιανών. Oι επιπτώσεις της αποδυνάμωσης τους –η οποία άγγιξε τα όρια της πλήρους εξάλειψης– εμφανίστηκαν με την όξυνση των εβραιο-ισλαμικών αντιθέσεων στην Παλαιστίνη καθώς και όταν η διαμάχη ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες για επικράτηση εντός της μουσουλμανικής κοινότητας υπερέβη τα όρια. Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε ότι τέτοιου είδους καταστάσεις επικρατούν όχι μόνο στην εγγύς Ανατολή αλλά και σε ευρωπαϊκό έδαφος, στο κατεχόμενο  από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου (από το 1974). Μέχρι τότε, η Κυπριακή Δημοκρατία, με 80% ορθοδόξους Χριστιανούς, 18% Μουσουλμάνους και 2% Αρμενίους καθώς και μαρωνίτες και λατίνους Καθολικούς αποτελούσε πρότυπο θρησκευτικού – όχι όμως πάντοτε και πολιτικού – πλουραλισμού. Τώρα όμως, εδώ και 43 έτη, δεν υπάρχει σεβασμός  στη θρησκευτική ελευθερία των μη-μουσουλμάνων στην τουρκική ζώνη κατοχής.  Tην περίοδο της άγριας λεηλασίας εκκλησιών, μοναστηριών και νεκροταφείων ακολούθησε η συστηματική εξάλειψη παντός ίχνους από όσα ήταν γνησίως χριστιανικά στη βόρεια πλευρά της Κύπρου, από την εποχή της πρώτης εκκλησίας. Σήμερα, περισσότερες από 500 εκκλησίες είναι παραδομένες στον μαρασμό ή χρησιμοποιούνται για λάθος σκοπούς.

Παράλληλα με αυτές τις κατηγορίες, η τουρκοκυπριακή  εφημερίδα Kibris (Kύπρος), σε ρεπορτάζ της υπό τον τίτλο “Aποτροπιασμός για κάθε πιστό άνθρωπο”, ανέφερε ότι η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής στη Μελούντα, ανατολικά του λιμανιού της Κερύνειας, έχει μετατραπεί σε αιγοστάσιο. Ο Tουρκοκύπριος υπεύθυνος για τους τόπους λατρείας της Αμμοχώστου, ο κ. Timucin Gümecli, υποσχέθηκε με δήλωσή του στην ελληνοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Times, ότι θα μεριμνήσει για την ταχεία διόρθωση αυτής της ατιμωτικής κατάστασης. Μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη “θρησκευτική επαναπροσέγγιση” μεταξύ της ελεύθερης και της  κατεχόμενης  από την Τουρκία Κύπρου που επεχείρησαν τα προηγούμενα χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Τουρκοκύπριος  μουφτής κ. Τalip Atalay, απετέλεσαν επίσης η απαγόρευση της ορθόδοξης της λειτουργίας του Πάσχα στον ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού (Αμμόχωστος) καθώς και η απαγόρευση λειτουργίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, στον Άγιο Μάμμα (Μόρφου), εις μνήμην του Αγίου. Σημειωτέον ότι από το 2004, η λειτουργία αυτή ετελείτο κάθε χρόνο.

Eν τω μεταξύ όμως, η παράνομη διοίκηση της κατεχόμενης Κύπρου επέτρεψε συνεορτασμό Κυπρίων Επισκόπων με έναν Μητροπολίτη εξ Ελλάδος στο μοναστήρι του Αγ. Ανδρέα, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Στις 03/11/2017, στην Αμμόχωστο επετράπη επίσης εορτασμός στο ναό του Αγ. Γεωργίου  Νεαπολίτη. Οι παρατηρητές συνδέουν και τις δύο αυτές άδειες με την πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στην Κύπρο αξιολογώντας τες ως τα πρώτα της επιτεύγματα.

Τώρα, οι τελευταίοι εναπομείναντες Χριστιανοί της κατεχόμενης Κύπρου περιμένουν εναγωνίως εάν θα τηρηθεί  η υπόσχεση, ότι στις 19/11 θα τελεστεί και πάλι η λειτουργία στη Μόρφου, με τον εκδιωχθέντα  στην Πάνω Ζώδια επίσκοπό της,  Νεόφυτο Μασούρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου