Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Η Βίκυ Τσιανίκα φιλοξενεί τον Χρήστο Μαράντο.Χρήστος Μαράντος
von Georg Gstrein

Με ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης της ελληνίδας ζωγράφου Κωνσταντίνας Φαρμάκη βρέθηκε για λίγες μέρες στη Βιέννη η πολύ γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός, θεατρολόγος και γνώριμή μας Βίκυ Τσιανίκα. Είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με Έλληνες της  Ομογένειας.
Συναντήθηκε και με τον δικό μας Χρήστο Μαράντο με αφορμή  των εκδηλώσεων «Νίκος Καζαντζάκης 60 χρόνια μετά» και του ζήτησε να τον φιλοξενήσει στην εκπομπής της, ο οποίος και δέχτηκε με χαρά.
Ποιος είναι όμως ο Χρήστος Μαράντος  

«Ο Χρήστος Μαράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Ζει στη Βιέννη και έχει μία κόρη.
Ο Μαράντος ξεκίνησε την καριέρα του ως πιανίστας σε νεαρή ηλικία, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό Χορωδία και Ορχήστρα Νέων («XON») στην Αθήνα στην ηλικία των 15 ετών και εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα για νέους μουσικούς στην ΕΡΤ.
Ο Μαράντος σπούδασε πιάνο πρώτα υπό τον Γεώργιο Φλαντόν και έπειτα για αρκετά χρόνια υπό τον Max Hallecker στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνικό Ωδείο, αποφοίτησε με διάκριση το 1999. Ακολούθησε μια περίοδος ενοποίησης με τον Αλέξανδρο Jenner στη Βιέννη, μετά από τον οποίο εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Μουσικής Performing Arts για να μελετήσει την οργάνωση της μουσικής εκπαίδευσης υπό τον καθηγητή Harald Ossberger,  και αποφοίτησε με διάκριση  τόσο στο  Bachelor όσο και στο Master.
Στη συναυλία αποφοίτησης του παρουσίασε το Hammerklavier Piano Sonata του Beethoven op. 106 σε επίπεδο B κύριο. Τα θέματα των προπτυχιακών του διατριβών ήταν «Josef Dichler: διάνοια και συναίσθημα στη μουσική» και «Theodor Leschetizky - ζωή, προσωπικότητα και τρόπος διδασκαλίας, αντανακλάται στις δηλώσεις και τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά κάποιων από τους μαθητές του» και έγραψε τη διατριβή του τη μουσική των ελληνικών προεκλογικών εκστρατειών στη δεκαετία του '80 και του '90.
Στο πανεπιστήμιο, έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα του Τόκιο. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους Bruno Canino, τον Erik Tawaststjerna, τον Francesco Mario Possenti, τον Grzegorz Kurzynski, τον Vinia Tsopela, τον Michael Lipp, τον Georges Pludermacher και τον Jesper Christensen.
Στο 2006 χρονιά  Mozart, ο Μαράντος προσκλήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Christian Ehalt  για να παράγει το μουσικό πρόγραμμα για τη σειρά Lectures της Βιέννης.
Την ίδια χρονιά τον είδε να σχηματίζει ένα δίδυμο πιάνο με τον πρώην δάσκαλό του Harald Ossberger. Το δίδυμο πραγματοποίησε συναυλίες  σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, μεταξύ άλλων σε μια συναυλία για τέσσερα χέρια το 2012 για να τιμήσει το χρυσό εορτασμό της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης στην Αυστρία προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α Κωνσταντινούπολης.
Ο Χρήστος συνεργάστηκε με τον Topsy Küppers σε έργα που παρουσιάζουν τη μουσική του Chopin και του Haydn στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία και το Ισραήλ καθώς και άλλα έργα με τον ηθοποιό Bernhard Majzen και τον αυστριακό Karlheinz Hackl στη Βιέννη. Έχει επίσης συναυλίες με τον τραγουδιστή ορχήστρας Hans Peter Kammerer και σε συγκροτήματα δωματίου με τους βιολιστές Mario Hossen, Alexander Steinberger, Erich Schlagerl και Christian Altenburger.
Επιπλέον, εμφανίστηκε ως σολίστ και μουσικός δωματίου σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Αυστρία, όπως το Musikforum Klagenfurt-Viktring, το Φεστιβάλ Νάξου και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας.

Το 2011 κατέγραψε ένα CD των έργων του Schumann για τέσσερα χέρια πιάνου με τον Harald Ossberger στην ετικέτα Gramola. Έχει εμφανιστεί ευρέως στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο στην Αυστρία και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ORF Ö1 Klassik-Treffpunkt κατόπιν πρόσκλησης του παρουσιαστή και μουσικής δημοσιογράφου Renate Burtscher, και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη στο αυστριακό μουσικό περιοδικό Österreichische Musikzeitschrift (ÖMZ) το 2014 .
Άλλες συνεργασίες περιλαμβάνουν παραστάσεις στο σύγχρονο μουσικό συγκρότημα του Peter Burwik, Exxj.
Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του πανελλαδικού διαγωνισμού για πιάνο Wendl und Lung για παιδιά το 2008.Από το 2009 ο Χρήστος Μαράντος διδάσκει πιάνο στο J.S. Bach Μουσική Σχολή στη Βιέννη καθώς και ιδιωτικά.»
Το 2017  ήταν  ο εμπνευστής και η ψυχή του τριήμερου αφιερώματος για τον Νίκο Καζαντζάκη στη Βιέννη.
Για όλα αυτά μίλησε στην εκπομπή της Βίκυ Τσιανίκα « Δράκοι και Νεράιδες» που φιλοξενείται από την συχνότητα  της Φωνής της Ελλάδος.
Ευχαριστώ πολύ την Βίκυ και τους συνεργάτες της που μας παραχώρησαν την εκπομπή.
Ευχαριστούμε πολύ τη Βίκυ και τους συνεργάτες της που μας παραχώρησαν την εκπομπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου