Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Η Μάντρα πέθανε.


«Η Μάντρα πέθανε» ήταν τα πρώτα λόγια της κ. Ελένης μόλις με συνάντησε στα συντρίμμια του σπιτιού της. Μας δείχνει συγκλονισμένη τα αυτοκίνητα της οικογένειας, τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. «Τουλάχιστον η δική μου οικογένεια δε θρηνεί θύματα» μου λέει. «Πρέπει να ξανά αρχίσουμε στην ηλικία μας τη ζωή από το μηδέν. Μην τολμήσει να εμφανιστεί κανένας πολιτικός εδώ» φωνάζει οργισμένη.

Μας πλησιάζει ο σύζυγός της. «Όλοι τους έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση» μας τονίζει έντονα.  «Εδώ και χρόνια μας τάζουν ότι θα φτιάξουν αντιπλημμυρικά έργα, εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι κινδυνεύουμε και δε μας ακούει κανείς. Οι δικοί τους μηχανικοί μπάζωσαν όλα τα ρέματα και έχτισαν σπίτια εις γνώσιν της πολιτείας. Μόνο στις εκλογές μας θυμούνται. Κανείς μας δεν πρέπει να πάει να τους ψηφίσει, έαν έχουμε λίγο φιλότιμο μέσα μας» λέει δακρύζοντας. 

Παραδίπλα άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να καθαρίσουν τα σπιτικά τους από τους τόνους λάσπης και να περισώσουν ότι έχει απομείνει από τα υπάρχοντά τους. 

Μία περιοχή κατεστραμμένη ολοσχερώς. Παντού πλανάται μία μυρωδιά από καύσιμα και αέριο. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική και οι άνθρωποι απελπισμένοι.  Τζάμια σπασμένα, αυτοκίνητα μέσα στα σπίτια, έπιπλα λασπωμένα μέσα στους δρόμους, κολώνες της ΔΕΗ ξεριζωμένες, άνθρωποι στους δρόμους χαμένοι και κάποιοι επιτήδειοι που επωφελούνται της κατάστασης και κλέβουν!!

Στην περιοχή έσπευσαν από την πρώτη στιγμή σωστικά συνεργεία, η πυροσβεστική, η αστυνομία και πολλές εθελοντικές οργανώσεις. Ανάμεσά τους και η αυστριακή φιλανθρωπική οργάνωση Griechenlandhilfe, η οποία ήταν παρούσα και τις τρεις μέρες προσφέροντας τρόφιμα, γάλατα και νερά.

Η γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση Krass e. V. πρόσφερε κουβέρτες. 

Και οι δύο οργανώσεις δεσμεύτηκαν να στηρίξουν και στη συνέχεια τους πολίτες που έχουν ανάγκη. 

Η πυροσβεστική και η αστυνομία συνεχίζουν την αναζήτηση των αγνοούμενων μέσα στα συντρίμμια.

 Ήδη η περιοχή θρηνεί 20 νεκρούς

Αυτή είναι η εικόνα μιας περιοχής 24, 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας εν έτη 2017…. 

Μαρία Μόσχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου