Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

Προβολές αυστριακών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο πλαίσιο των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας Νοέμβριος 2017

             
                                                                            


Η Αυστριακή Πρεσβεία παρουσιάζει δύο νέες ταινίες μεγάλου μήκους καθώς και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους στο πλαίσιο των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας. Οι ταινίες είναι αφιερωμένες στην αυστριακή λογοτεχνία και στη ζωή δύο σημαντικών και παγκοσμίου φήμης Αυστριακών συγγραφέων, του Stefan Zweig και  της  Ingeborg Bachmann. Οι ταινίες μικρού μήκους προτάθηκαν στα αυστριακά κινηματογραφικά βραβεία του 2017.


Η πρώτη προβολή της σειράς γερμανόφωνων ταινιών που θα παρουσιαστεί σε αυτό το πλαίσιο είναι η νέα βιογραφική ταινία του 2016 "STEFAN ZWEIG: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη" από τη Maria Schrader, τη Δευτέρα. , 06 Νοεμβρίου, στις 21:00 στο Cine Studio. Θα ακολουθήσει δεξίωση, που θα φιλοξενηθεί από την Αυστριακή Πρέσβειρα  Dr. Eva Maria Ziegler.

Περαιτέρω προβολές της ταινίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2017 στο Θέατρο Σκάλα στη Λάρνακα στις 20:30 και την Τρίτη 28. Νοέμβριος 2017 στο Τεχνόπολις20 στην Πάφο στις 19:30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΙΧ: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Βιογραφία - 2016 – 106 λεπτά.- Σκηνοθεσία: Μαρία Σρέντερ

Γλώσσα: Γερμανικά (Γαλλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Αγγλικά) με Ελληνικούς υπότιτλους

'Ένας εκ των πλέον διάσημων γερμανόφωνων συγγραφέων, ο αυστριακός Στέφαν Ζβάιγκ, έζησε την άνοδο των ναζί, αλλά η εξορία του στη Βραζιλία δεν του προσέφερε ένα ευτυχισμένο καταφύγιο. Η εσωτερική του πάλη με τον αριστερό του εαυτό, αλλά και η αναζήτηση του για ένα σπίτι στον νέο κόσμο που διέγραφε ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος έφεραν το τραγικό γεγονός του 1942.

Ηθοποιοί: Josef Hader, Barbara Sukowa, Anne Schwarz, Matthias Brandt, Charly Hübne


Το κοινό θα γνωρίσει την αγάπη μεταξύ δύο γερμανόφωνων ποιητών: την Αυστριακή Ingeborg Bachmann και το Ρουμάνο Paul Celan στην προβολή της δεύτερης ταινίας "Ότι έχω ονειρευτεί" της Ruth Beckermann, η οποία θα προβληθεί για πρώτη φορά την Τρίτη. 14 Νοεμβρίου 2017 στο Τεχνόπολις20 στην Πάφο στις 19:30.

Μια τελευταία προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2017 στο Cine Studio στη Λευκωσία στις 21:00.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

ΌΤΙ ΕΧΩ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙ

Λογοτεχνία - 2016 – 89 λεπτά.- Σκηνοθεσία: Ruth Beckermann

Γλώσσα: Γερμανικά με Αγγλικούς υπότιτλους

Τα θέματα της αγάπης και του μίσους απεικονίζονται στην ταινία DIE GETRÄUMTEN (The Dreamed Ones). Στην κεντρική σκηνή βρίσκονται οι δύο ποιητές Ingeborg Bachmann και Paul Celan, οι οποίοι γνωρίστηκαν στη μεταπολεμική Βιέννη. Η δραματική αλληλογραφία μεταξύ των δύο δημιουργεί την κειμενική βάση της ταινίας. Δύο νέοι ηθοποιοί συναντώνται σε ένα στούντιο ηχογράφησης για να διαβάσουν τα γράμματα. Τα ταραχώδη συναισθήματα της γειτνίασης και της απόστασης, της γοητείας και του φόβου τους αιχμαλωτίζουν.  Ωστόσο, απολαμβάνουν την συντροφιά ο ένας του άλλου, καυγαδίζοντας, καπνίζοντας, συζητώντας για τα τατουάζ τους και την αγαπημένη τους μουσική. Αγάπη του χθες, του σήμερα και του αύριο: όπου οι γραμμές είναι θολές βρίσκεται η καρδιά της ταινίας.

Ηθοποιοί:  Anja Plaschg, Laurence RuppΟι ταινίες μικρού μήκους που έλαβαν μέρος στα Αυστριακά Βραβεία Κινηματογράφου 2017 περιοδεύουν για πέμπτη φόρα σε όλο τον κόσμο. Ο επόμενος σταθμός είναι η Κύπρος! Το πρόγραμμα Αυστριακές Ταινίες Μικρού Μήκους 2017 αποτελείται από πέντε ταινίες αυστριακών σκηνοθετών με διάφορες θεματικές και αισθητικές προσεγγίσεις. Οι ταινίες  θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα ARTos την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 στις 20:00. Θα ακολουθήσει δεξίωση από την Αυστριακή Πρέσβειρα Dr. Eva Maria Ziegler. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ευρώπης, Ενσωμάτωσης και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Αυστριακής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1.       Pitter Patter goes my heart- Christoph Rainer, 2015, 21’

2.       Vintage print- Siegfried A.Fruhauf, 2015, 13’

3.       Wald der Echos- Luz Olivares Capelle, 2016, 30’

4.       Zuhause ist kein ort- Clara Trischler, 2015, 14’

5.       Exomoon - Gudrun Krebitz, 2015, 6 Min

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου του Ιδρύματος ARTos για περισσότερες λεπτομέρειες και συνόψεις.

Οι Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας διοργανώνονται από τις Πρεσβείες της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας και το Ινστιτούτου Goethe Κύπρου.

Σημαντικές διευθύνσεις:

Cine Studio

(University of Nicosia)

46 Makedonitissas Avenue

Nicosia, Nicosia Cyprus

Skala Theater

15 Kyriakou Matsi Street

Larnaca, Larnaca 6015, Cyprus

Technopolis 20

18 Nikolaou Nikolaidi Avenue

Paphos, Paphos 8010, Cyprus


ARTos Cultural and Research Foundation

64 Ayion Omoloyiton Avenue

Nicosia, Nicosia 1080, Cyprus


 
Αυστριακή Πρεσβεία Λευκωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου