Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

Η Έλενα Παπανικολάου – Λογιάδη και ο « Καπετάν Μιχάλης» στη Βιέννη.
Έλενα Παπανικολάου  - ΛογιάδηVon Georg Gstrein

Με αφορμή τις τριήμερες εκδηλώσεις « Νίκος Καζαντζάκης 60 χρόνια μετά» θα επισκεφτεί τη Βιέννη η γνωστή λυρική τραγουδίστρια Έλενα Παπανικολάου  - Λογιάδη. Το αυστριακό κοινό θα την απολαύσει στην ερμηνεία της «ο Καπετάν Μιχάλης» και όχι μόνο.

Είναι ένα από τα τελευταία έργα του συγγραφέα και θεωρείται από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το 1966 το μελοποίησε ο Μάνος Χατζηδάκης και θεωρείται ότι είναι ένα από τα αγαπημένα του.


Η Έλενα Παπανικολάου - Λογιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών του τμήματος μονωδίας (τάξη κας. Ιουλίας Τρούσσα) και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών. Ως σολίστ έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σε συναυλίες κλασσικης μουσικής με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ψυχικού, Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου και Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας.

      Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι έχοντας δώσει ρεσιτάλ σε χώρους όπως Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, "Αίθουσα Συναυλιών Γαλλικού Συνδέσμου" (για λογαριασμό της UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος), Αρχαιολογικός Χώρος Ρόκκας - Χανιά κ.α.

     Στο χώρο της δισκογραφίας έχει συμμετάσχει σε δίσκους των συνθετών Χρίστου Θεοδώρου και Τατιάνας Ζωγράφου. 


Με αφορμή των εκδηλώσεων μας μίλησε:

"Είναι για μένα πραγματικά μεγάλη χαρά και τιμή που συμμετέχω σε ένα αφιέρωμα που αφορά έναν απ τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς, το Νίκο Καζαντζάκη.

Αυτό που κάνει τον Καπετάν Μιχάλη να διαφέρει από τις υπόλοιπες συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι είναι ότι ο ίδιος ο Μάνος τολμά και χρησιμοποιεί αυτούσια αποσπάσματα από το κείμενο του Καζαντζάκη και μέσω των δωρικών αλλά και λυρικών στοιχείων στη μουσική του το κοινό έχει τη δυνατότητα να αισθανθεί τον παλμό της Κρητικής Επανάστασης και το πάθος για την ανθρώπινη ελευθερία.

Για μένα αυτό το έργο, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Να καταφέρω να αποδώσω το μήνυμα του Καπετάν Μιχάλη και να μοιραστώ με το κοινό τα συναισθήματα και την αγάπη μου για τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Ευχαριστώ θερμά το Χρήστο Μαράντο για το κάλεσμά του στη Βιέννη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, από την πρώτη στιγμή, στη συνεργασία μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου