Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Ο Νίκος Καζαντζάκης στη Βιέννη.

von Georg Gstrein


2017 Έτος Καζαντζάκη. 60 χρόνια από την κοίμησή του.

Ο γνωστός σε όλους και αγαπητός μας πιανίστας Χρήστος Μαράντος,  θαυμαστής του συγγραφέα, σκέφτηκε να δώσει την ευκαιρία στο κοινό στης Βιέννης να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Καζαντζάκη. Έτσι στο τριήμερο 16 με 18 Οκτωβρίου η Βιέννη θα μυηθεί στα έργα του.

Εμείς ζητήσαμε από τον Χρήστο Μαράντο να μας μιλήσει για αυτό το γεγονός 


«Η ιδέα να οργανώσω ένα Αφιέρωμα για τον μεγάλο μας συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη προέρχεται από ένα απλό και συγκεκριμένο λόγο: τον θαυμασμό και την αγάπη που έχω στο έργο του που με βοήθησε σε δύσκολες προσωπικές μου στιγμές. 

Όταν έμαθα πέρυσι ότι το 2017 θα είναι έτος Καζαντζάκη, μου ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελα να δείξω την ευγνωμοσύνη μου για ότι απλόχερα έδωσε ο άνθρωπος αυτός με τα έργα του. 

Το Αφιέρωμα μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε την ευγνωμοσύνη μας. Αυτός είναι ένας όμορφος τρόπος, σκέφτηκα, να τιμήσουμε τον μεγάλο μας συγγραφέα, δείχνοντας πόσο μας ενώνει.

Στις τρείς μέρες που θα ακολουθήσουν θα γνωρίσουμε το έργο του μέσα από πολλές και διαφορετικές πτυχές της Τέχνης: διαλέξεις, συζητήσεις, κινηματογράφος, μουσική και αφήγηση θα προσπαθήσουν να προσφέρουν μια πολυδιάστατη προσέγγιση στη φιλοσοφία του μέσω της σύγχρονης ματιάς μας.

Το Αφιέρωμα μπόρεσε να υλοποιηθεί λόγω του θαυμασμού όλων μας. 

Η Αυστριακή Ταινιοθήκη Film Archiv Austria ως οικοδεσπότης προσφέρει τους χώρους και δημιουργεί το κατάλληλο φιλόξενο περιβάλλον.

Η Αυστριακή Ακαδημία των Επιστημών και το επίτιμο μέλος της Hubert Christian Ehalt, υποστηρικτής του εγχειρήματος από την αρχή, διοργανώνει την συζήτηση με καλεσμένους την  σκηνοθέτη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών κυρία Samsonow και την καθηγήτρια κυρία Στασινοπούλου του τμήματος των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης. 

Χρήστος Μαράντος

Η Διευθύντρια κ. Νίκη Σταύρου και ο Επιστημονικός Συνεργάτης κ. Νίκος Μαθιουδάκης των Εκδόσεων Καζαντζάκη ταξιδεύουν από την Αθήνα ειδικά για το Αφιέρωμα υποστηρίζοντας καταλυτικά το εγχείρημα, όπως επίσης το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά Κρήτης και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη μέσω του Προέδρου κ. Στασινάκη που τόσο πολύ ευχαριστώ.

Η Ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη και Πρέσβης κυρία Αλιφέρη πάντα σημαντικός αρωγός, όπως επίσης η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης Αρσένιος που μας τιμά με την παρουσία του μιλώντας για τη Θεολογία του έργου του συγγραφέα. 

Ο αυστριακός συνθέτης Herbert Lauermann έγραψε ειδικά για το Αφιέρωμα τη μουσική για τα κείμενα της Ασκητικής που αφηγείται ο δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο Ö1 και ιστορικός Martin Haidinger. H Έλενα Παπανικολάου- Λογιάδη ταξιδεύει και εκείνη από την Αθήνα να ερμηνεύσει τον κύκλο τραγουδιών Καπετάν Μιχάλη του Μ. Χατζιδάκη.

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Νίκος Κουμεντάκης μου προσέφερε το έργο του Μαντινάδα και θα ερμηνευθεί πρώτη φορά στην Αυστρία. 

Ο Σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης προσέφερε γενναιόδωρα το έργο του Ακροβάτης πάνω από το Χάος που θα προβληθεί επίσης πρώτη φορά στην Αυστρία.

Ο καθηγητής κ. Basilius Groen του Πανεπιστημίου του Γκρατσ μας χαρίζει μία διάλεξη του ταξιδεύοντας αυθημερόν. 

Όλους τους ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να απολαύσουμε όλοι μαζί το Αφιέρωμα αυτό, δείχνοντας πόσο μας ενώνει το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη». 


Σας ευχαριστώ πολύ

Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου