Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

ΑΛΙΚΗ ΔΙΠΛΑΡΑΚΟΥ Η ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ ΠΟΥ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Άρθρο Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ          Την Κυριακή 26/1/1930 έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια χοροεσπερίδας στο θέατρο ¨Ολύμπια¨ ο διαγωνισμός για τη ¨Μις Ελλάς¨. Αρχικά η Επιτροπή, που είχε συσταθεί από την Ένωση των Συντακτών, δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις προσελθούσες κοπέλες, κι έτσι αναζήτησε στην αίθουσα κάποιες άλλες με επαρκέστερα προσόντα. Μεταξύ αυτών που βρήκε ήταν και η Αλίκη Διπλαράκου, η οποία παρακολουθούσε τη χοροεσπερίδα με την οικογένεια της από το θεωρείο και την οποία συνόδευσαν στην αίθουσα τα μέλη της Επιτροπής Μελάς, Πεσματζόγλου και Ασημακόπουλος. Κατόπιν συσκέψεως λοιπόν, η Επιτροπή αποφάσισε να εκλεγεί ¨Μις Αθήνα¨ η Διπλαράκου. Έτσι, τόσο η ¨Μις Αθήνα¨ όσο και οι μις των επαρχιών κλήθηκαν ενώπιων της Επιτροπής για να σχηματίσει γνώμη περί της τελικής εκλογής, οπότε προκρίθηκαν δύο, η Διπλαράκου των Αθηνών και η Στεργίου της Θεσσαλονίκης. Γενομένης ψηφοφορίας, η Διπλαράκου έλαβε 16 ψήφους, έναντι 4 της Στεργίου και 1 της Μις Ζακύνθου, κι έτσι ανακηρύχθηκε ¨Μις Ελλάς¨. Προς επίρρωση της ομορφιάς της, αξίζει να παρατεθούν τα ονόματα εκείνων που την ψήφισαν: Μερκούρης, Παναγιωτόπουλος, Παπαντωνίου, Παρθένης, Μελάς, Συριώτης, Καμπάνης, Πεσματζόγλου, Ασημακόπουλος, Κόκκινος, Σκίπης, Βουτσινάς, Βάλβης, Καναβέας, Κυβέλη και Κοτοπούλη.


          Ακολούθως, η Διπλαράκου απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ως εξής :

          ¨Είμαι Αθηναία, ο πατέρας μου όμως κατάγεται εκ Σπάρτης. Δεν φοβάμαι την ερώτησιν δια τα χρόνια μου, διότι είμαι μόλις 18 ετών. Έζησα πολλά χρόνια εις το εξωτερικόν, ιδία δε εις την Γαλλίαν. Όμως, έχω αρκετά χρόνια τώρα εις τα Αθήνας και αι σπουδαί μου κυρίως εδώ έγιναν. Εφοίτησα εις το Αρσάκειον και έχω και δίπλωμα γαλλικής. Μιλώ και αρκετά καλά αγγλικά. Μ΄ αρέσουν τα σπορ, το τέννις, το βόλεϋ, το γκολφ, το κολύμβημα. Ότι όμως λατρεύω είναι η μουσική. Παίζω πιάνο. Είμαι μαθήτρια του κ. Φρήμαν, εις ένα ρεσιτάλ του οποίου και έλαβα μέρος¨.

          Στις 5/2/1930 διεξάγεται στην αίθουσα ¨Ζουρνάλ¨ των Παρισίων ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ομορφιάς, με τη Διπλαράκου να κατακτά την πρώτη θέση μεταξύ των 20 υποψηφίων. Ο Σπ. Μελάς έγραφε την επομένη πως : ¨Ο θρίαμβος που κατήγαγε χθες στο Παρίσι κλείνει τον πρώτον αιώνα της ελληνικής ελευθερίας με το πολυτιμότατο γέρας της φυσικής αρετής, με την πανηγυρικήν αναγνώρισιν της δυνάμεως της ράτσας να ξαναβρίσκει το δρόμο προς τους καθαρούς τύπους της ομορφιάς, που άλλοτε πραγματοποιούσε προνομιακά, σαν από χάρη των θεών¨. Ο δε Μωρίς ντε Βαλέφ, πρόεδρος της Ελλανοδίκου Επιτροπής, μέλος της οποίας ήταν και ο γνωστός καλλιτέχνης Γαλάνης, εξέφρασε το βαθύ θαυμασμό του για τον αγνό τύπο της κλασικής ωραιότητας της Μις Ελλάδος, δίνοντας συγχαρητήρια στην Αθήνα, στη Σπάρτη και σ΄ όλη την Ελλάδα.          Επιπροσθέτως, οι παρισινές εφημερίδες σημείωναν : ¨Η λέξις μις είναι ακατάλληλος προκειμένου περί της δίδος Διπλαράκου, την οποίαν ο φλογερός ήλιος και η αγνότης των γραμμών απομακρύνουν από τον ξανθόν τύπον του βορρά. Υψηλή, με δέρμα ματ, οφθαλμούς φλογερούς, μύτην ακολουθούσαν την γραμμήν του μετώπου, όπως εις τα ελληνικά αγάλματα. Η κατατομή της ενθυμίζει κάποιον έφηβον του Πραξιτέλους περισσότερον παρά την Αφροδίτην. Έχει μίαν κλασικήν ομορφιάν ικανοποιούσαν το πνεύμα και συγχρόνως κάτι το σοβαρόν και το ζωηρόν του ρομαντισμού μας. Έπειτα έχει μόρφωσιν, ήτις προσθέτει λεπτότητα εις την νοημοσύνην μας¨.

          Μετά την εκλογή της συγχαρητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Ιω. Τσιριμώκος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Σπ. Μερκούρης, η Εύα Σικελιανού και η Λακωνική Αδελφότητα που ανέφερε ¨Κάλλους περιφανεί νίκη εν Ευρώπη επηλήθευσας Όμηρον, υμνούντα την καλλίστην Ελένην και αποκαλούντα την Σπάρτην καλλιγύναικο¨, ενώ ο πατέρας της Γεώργιος Διπλαράκος έγραφε : ¨Σπάρτη η πατρίς μου, Αθήναι η πατρίς σου, όλη η Ελλάς η πατρίς μας και εγώ, ο πατήρ σου, είμεθα υπερήφανοι για σένα¨.

          Τον Οκτώβριο του 1930, η Διπλαράκου έλαβε μέρος και στο διαγωνισμό για την Μις Κόσμος που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου και αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη ¨Μις Βραζιλία¨.

          Η Διπλαράκου που ασχολήθηκε για λίγο με το θέατρο, έδωσε στην Αμερική διάφορες διαλέξεις περί την αρχαία Ελλάδα, ντυμένη άνδρας βάδισε για λίγο στο Άγιο Όρος προκαλώντας σκάνδαλο, παντρεύτηκε δύο φορές αποκτώντας τρία παιδιά και τον τίτλο της Λαίδης, πέθανε τον Οκτώβριο του 2002.

Πηγές: ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 3/2/1930, 10/2/1930, 13/2/1930, 14/2/1930, 18/2/1930, 19/2/1930 – sansimera.gr (28/8/2017)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου