Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Μελοποιημένος  Βασίλης Μιχαηλίδης υπό βροχή στο ΗρώδειοΠαρά την έντονη βροχή που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η συναυλία «9η Ιουλίου» σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη από το ποίημα του εθνικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου. 


Το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» με τη μαέστρο Αντριάνα Σεργίδου και με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη, του Κώστα Χατζηχριστοδούλου και δεκατετραμελή ορχήστρα παρουσίασαν με τρόπο εξαιρετικό τα δώδεκα τραγούδια της συλλογής.

Στο β΄ μέρος ο Γιώργος Νταλάρας, που συμμετείχε, αφιλοκερδώς ερμήνευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τραγούδια από τη συλλογή του Μιχάλη Χριστοδουλίδη «Ες γην εναλίαν Κύπρον». Τη συναυλία διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στη παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκου Κενεβέζου.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης για την Πρεσβεία που μετά από πολλά χρόνια οργάνωσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τον Πολιτιστικό Όμιλο Διάσταση Λεμεσού ένα τόσο σημαντικό μουσικό γεγονός στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 
«Η συναυλία η αφιερωμένη στον εθνικό ποιητή της Κύπρου, απευθύνεται», συνέχισε ο Πρέσβης, «όχι μόνο στους παροικούντες Κυπρίους αλλά και στο ευρύ Ελλαδικό κοινό γιατί η ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη είναι η ποίηση της ίδιας της Ρωμιοσύνης και μιλά στις καρδιές όλων».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ο οποίος τόνισε ότι «η επιλογή από τους διοργανωτές του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, στην καρδιά της Αθήνας, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι ο κύπριος ποιητής της Ρωμιοσύνης ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί και να καταξιωθεί στην συνείδηση του κάθε Έλληνα ως μεγάλος δημιουργός και ως εκφραστής των πόθων της συλλογικής ελληνικής ψυχής».


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κος Κώστας Καδής


Στη συνέχεια τόνισε «ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θέλοντας να αναδείξει το έργο του εθνικού μας ποιητή πέρα από τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας, αποφάσισε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για την πραγματοποίηση της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης, δίνοντας την ευκαιρία σε Κύπριους και Ελλαδίτες που ζουν στην Αθήνα να την παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο».

Το ποίημα, Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα της κυπριακής ποίησης. Έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, την 9η Ιουλίου του 1821, από τους Τούρκους. Διδάσκεται ευρέως στα σχολεία της Κύπρου. Πρόκειται για ένα άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα, που χωρίζεται σε 24 ραψωδίες και έχει 560 δεκαπεντασύλλαβους στίχους,  γραμμένο στην τοπολαλιά του νησιού. Το έτος 2017 είναι αφιερωμένο στον Βασίλη Μιχαηλίδη με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του.

Πηγή: philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου