Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Η γνωστή ηθοποιός  Γιούλη Ζήκου προλογεί τον κατάλογο της δικής μας ζωγράφου Κωνσταντίνας Φαρμάκη.Γιούλη Ζήκου

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τα εγκαίνια της έκθεσης της Κωνσταντίνας Φαρμάκη.  Είχε την καλοσύνη να μας δώσει τον κατάλογο και ξεφυλλίζοντάς το είδαμε ότι σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Συγγραφείς έγραψαν κριτική  για τα έργα  της δικιά μας ζωγράφου.
Σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε μερικές κριτικές  αλλά καλύτερο θα ήταν να  ξεκινήσουμε από τον πρόλογο  που έγραψε η πολύ γνωστή  ηθοποιός – κριτικός τέχνης  Γιούλης Ζήκου.


« Η ζωγραφική της Κωνσταντίνας Φαρμάκη έχει ιδιαίτερη εκφραστική γλώσσα η οποία αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η ζωγράφος αντιλαμβάνεται τα στοιχεία του αισθητικού κόσμου υπό την πραγματική σχηματική τους υπόσταση, όπως η αισθητική των εκφράσεων, η χρωματική τους ιδιαιτερότητα , η συμβολική τους έννοια και η κατάθεση ψυχής της ζωγράφου.
Από το πιο απλό σχήμα έως την πιο λεπτομερή προσωπογραφία ( φωτογραφικός ρεαλισμός) η ζωγράφος εκφράζει στο έργο της τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ίδια το πραγματικό ή το ιδεατό πρότυπο στέλνοντας μηνύματα που μπορούν να απαντήσουν στους προβληματισμούς και τις υπαρξιακές μας αναζητήσεις.

Η γυναικεία φιγούρα η οποία παραπέμπει στη θηλυκότητα και την τρυφερότητα επικρατεί στους πίνακες της Κωνσταντίνας Φαρμάκη καθώς το ίδιο και η παιδική φιγούρα άρρηκτα δεμένες με την διαφάνεια των ζώων ενώ αντίθετα απουσιάζει ηχηρά το αντρικό σύμβολο.
Το άσπρο χρώμα στον πίνακα «άνθος της ψυχής μου» συμβολίζει την ελπίδα την υπέρτατη πίστη, την αθωότητα, την ειλικρίνεια και την καθαρότητα της ψυχής του μικρού κοριτσιού και του αλόγου. Το μαύρο χρώμα στον πίνακα με τη γυναίκα συμβολίζει το φόβο και το θάνατο. Είναι τραγικό και σοβαρό και εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα. Η γυναίκα στον πίνακα έχει γυρισμένη την πλάτη απεικονίζοντας την εσωστρέφεια, την ενδοσκόπηση, τις ανέκφραστες ικανότητες και το φόβο για το μέλλον.

Και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας δίνοντας κίνηση στη γυναίκα στη γυναίκα που βαδίζει κοιτάζοντας το ανοιχτό παράθυρο με φόντο το τυρκουάζ χρώμα που εκφράζει την απέχθεια στους περιορισμούς και την καταπίεση και ενθαρρύνει την γνώση την ειλικρινή επικοινωνία και την ελευθερία.
Η ζωγράφος εκτός από το άσπρο και μαύρο χρησιμοποιεί απαλά χρώματα ροζ, γαλάζιο, σκούρο πράσινο και κεραμιδί με έντονο συμβολισμό που παραπέμπει στη μάθηση, το κύρος, τη δύναμη και τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας.
Αποκωδικοποιώντας τη θεματική των έργων της Κωνσταντίνας Φαρμάκη την  ευχαριστώ για τα μηνύματα που εγώ εισέπραξα, γεμίζοντας την ψωχή μου από τον « Ανθό της ψυχής μου»..»

Η Γιούλη Ζήκου είναι Θεατρολόγος – Ηθοποιός  και Κριτικός Τέχνης.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου