Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ  ΜΕ ΤΙΤΛΟ:  «ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ¨


Στο  Cafe Public  Landstra sse- Hauptstrasse  173-175 3Bezink,1030 WIEN.

Εγκαίνια 21-10-17και ώρα 18.00.

Επίσημη καλεσμένη η μούσα της.  

Η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Βίκυ Τσιανίκα 
δημοσιογράφος ΕΡΤ- θεατρολόγος .
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι πτυχιούχος ιστορικός και κριτικός τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η έκθεση με τίτλο « Το άνθος της ψυχής μου» είναι η δεύτερη ατομική της και θα παρουσιάσει τα έργα της στο café Public στην  Βιέννη το Σάββατο  21 Οκτωβρίου  2017 και ώρα 18.00.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια από  21-10-17 έως 31-12-17.

Λίγα λόγια γνωριμίας με την καλλιτέχνιδα.

Μια Γυναίκα ασυμβίβαστη με την κακοήθεια.

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη γεννήθηκε στoν Καρδαμά του νομού Ηλείας . Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αυστρία. Σαν παιδί με καλλιτεχνική φύση έζησε κοντά σε μια μητέρα-κέρβερο, όπως η ίδια την χαρακτηρίζει, ενάντια στην ομορφιά και στα όνειρα της με αποτέλεσμα να την εξαναγκάσει και να την οδηγήσει σε έναν αποτυχημένο γάμο θάβοντας.. προσωρινά.. τα όνειρα της. Πόθος της διακαής να σπουδάσει στην σχολή Καλών Τεχνών. Δίψαγε να μάθει ζωγραφική, γλυπτική, επιθυμούσε να γνωρίσει τον κόσμο της Τέχνης μέσα από τις δικές τις αισθήσεις. 

 Έζησε σε ένα ασφυκτικό για την καλλιτεχνική της φύση περιβάλλον, με μοναδική της χαρά τα τρία λατρεμένα της  παιδιά.

Μετά το διαζύγιο της στα 24 χρόνια της χρόνια αρχίζει ο Γολγοθάς της.

Καθημερινός αγώνας για την επιβίωση. Ταραγμένη συναισθηματικά ζωή.

  Μεταναστεύει στην Γερμανία, εκεί εργάζεται για 10 ολόκληρα και πολύ δύσκολα χρόνια.

Επαναπατρίζεται και επενδύει  τις οικονομίες της και τις προσδοκίες της  σε άλλη μια τέχνη που γνωρίζει καλά , την γαστρονομία,  θεωρείται ,μάλιστα ,  επιτυχημένη στην Γερμανία. Στην Ελλάδα όμως αποδεικνύεται το Βατερλό της . Επόμενος σταθμός στην ζωή της ο καρκίνος…τυχαίο;;;;.και είναι μόλις 39 ετών. Ακολουθούν χειρουργεία ,θεραπείες πόνοι, πίκρα… όχι όμως απογοήτευση.

Όταν συνειδητοποίησε ότι κινδύνευε να χάσει την ζωή της τότε την εκτίμησε. Η αρρώστια την δίδαξε να μην τα παρατάει. Να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Στην συνέχεια έφυγε από την Αθήνα, από όσους την πίκραναν  και από όσα την απογοήτευσαν.  Η επαρχία ήταν η νέα της ευκαιρία, έγινε η νέα της αρχή.

Και εκεί ακριβώς ξανασυναντήθηκε με το όνειρο της . Αλλά αυτή την φορά σεβάστηκε την επιθυμία της να το ακολουθήσει.

Άλλη μια θυσία, ευχάριστη αυτή τη φορά. Έγινε μαθήτρια. Στα πενήντα της χρόνια κάθισε πάλι στα θρανία. Το όνειρο της ξεδιπλώθηκε..την περίμενε εκεί, κρυμμένο στα βάθη της ψυχής της, δεν την πρόδωσε, δεν την απογοήτευσε, αλλά και η Κωνσταντίνα το ακολούθησε αυτή τη φορά.

Εδώ «ήρθε» η Αλκυόνη Παπαδάκη να εμψυχώσει τη Κωνσταντίνα. Τα βιβλία της αγαπημένης συγγραφέως ο σοφός και μεστός της λόγος έγιναν  για την ζωγράφο αυτό που χρειαζόταν, το στήριγμα    και  η ενθάρρυνση.¨¨Πόσο κλέφτες γίνονται οι άνθρωποι όταν διεκδικούν μερτικό απ την ψυχή σου. Πόσο ψεύτες όταν σου ζητούν να γυρίσεις πίσω εκείνα που δεν σου έδωσαν ποτέ». Αλκυόνη Παπαδάκη.

Έτσι άρχισε το ταξίδι. Η μάλλον τα ταξίδια εφόσον έπρεπε καθημερινά να κάνει 250 χιλιόμετρα για να πάει στο κοντινότερο σχολειό δεύτερης ευκαιρίας που ήταν στην Σπάρτη. Τις περισσότερες φορές κουρασμένη από την εργασία της ,άυπνη με λίγη ξηρά τροφή την οποία έτρωγε οδηγώντας …αλλά αποφασισμένη. Διαβάζοντας Αλκυόνη Παπαδάκη τραγούδησε μαζί της ζωγραφίζοντας τα αισθήματα της.

"Μήπως θέλει πολύ η ψυχή για ανθίσει?

Μήπως θέλει πολύ για να σαλπάρει στ' όνειρο?

 Ένα ελαφρύ αεράκι κι έφυγε..." Αλκυόνη Παπαδάκη.
Τραγουδώ για όλους τους ομοίους μου, για όλους εκείνους που φοράνε το ψαθάκι τους και ξεκινούν ν ανταμώσουν την ζωή."Αλκυόνη Παπαδάκη.

Εκεί αντάμωσε και η Κωνσταντίνα την ζωή. Τελείωσε και το Λύκειο στην Σπάρτη με άριστα. Από ότι μας λέει  θυμάται ότι στο εστιατόριο που εργαζόταν ,εκεί που κρεμούσε τις παραγγελίες των πελατών προς  διεκπεραίωση, κρεμούσε και τις σημειώσεις του σχολείου, για να διαβάζει. Σημειώσεις που της άφησαν την γλυκιά γεύση της επιτυχίας (ίσως από τις σάλτσες ) εφόσον έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο όνειρο της , στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

 Εθελόντρια ζωής αλλά και ομάδων που είχαν την ανάγκη της η Κωνσταντίνα τιμήθηκε και αναγνωρίστηκε το εθελοντικό της έργο επανειλημμένως .  

Το όνειρο της Κωνσταντίνας τροχοδρόμησε στις ράγες της επιτυχίας, πτυχιούχος σήμερα της Σχολής και του ονείρου της μετά  από μια ταραχώδη και δύσκολη ζωή, απολαμβάνει την συνέχεια των σπουδών της και τα βραβεία της ζωής της. τα παιδιά της και  τρία υπέροχα εγγονάκια.

Αυτή είναι η Κωνσταντίνα Φαρμάκη και αυτή είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση! 

    Επιμέλεια κειμένου παρουσίαση Βίκυ Τσιανίκα δημοσιογράφος – θεατρολόγος-σύμβουλος ψυχικής υγείας.

E-mail vtsianika@hotmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου