Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

“Η Κυπριακή Κοινότητα Λιβάνου“

 

 

“Η Κυπριακή Κοινότητα Λιβάνου (Cyprus Community in Lebanon Association) (CCLA) ιδρύθηκε  και ενεγράφη την 1η Οκτωβρίου 2012, συμβολική μέρα αφού η πρώτη Οκτωβρίου, είναι και η Μέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου μας! Σκοπός της ίδρυσης του Συνδέσμου μας είναι η διατήρηση της ταυτότητας των Κυπρίων του Λιβάνου, αλλά ταυτόχρονα η διατήρηση και εκμάθηση της Κυπριακής παράδοσης, τα ήθη & έθιμα και κουλτούρα του νησιού μας. Είναι μη κερδοσκοπικός, μη πολιτικός ή θρησκευτικός σύνδεσμος και οι πόρτες μας είναι ανοιχτές τόσο στους Κύπριους όσο και στους μη Κύπριους.   Πολλοί Λιβανέζοι έχουν ζήσει ‘η επισκεφτεί το νησί μας και το έχουν αγαπήσει. Έχουν καλές αναμνήσεις από την Κύπρο και από την φιλοξενία των Κυπρίων και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχουμε αρκετά μέλη μας Λιβανικής καταγωγής. Στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε σαν σύνδεσμος εδώ στο Λίβανο, έχουμε πάντοτε μεγάλη συμμετοχή από την Ελληνική και Αρμενική κοινότητα Λιβάνου.

Οι δραστηριότητες μας έχουν σκοπό να συγκεντρώσουν όλους τους Κύπριους που μένουν στον Λίβανο, να γνωριστούν μεταξύ τους και οι πιο νέοι να γνωρίσουν τις ρίζες τους.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, υπάρχουν γύρω στους 1,300 με Κυπριακό διαβατήριο στο Λίβανο. Σύμφωνα πάλι πληροφορίες από την Κυβέρνηση Λιβάνου  ο αριθμός των ατόμων με Κυπριακή καταγωγή φτάνει τις 3,000.
 

 
Κατά την διάρκεια των 6 χρόνων από την μέρα ίδρυσης του Κυπριακού Συνδέσμου μας, κάναμε διάφορες εκδηλώσεις, όπως δραστηριότητες για παιδιά, μηνιαίες συναντήσεις, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (παζαράκια), ετήσια γεύματα με χορό και τραγούδι, καθώς επίσης και δεξιώσεις σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία για τον εορτασμό της Ανεξαρτησίας της Κύπρου και  ίδρυσης του Κυπριακού συνδέσμου στο Λίβανο.

Πρόσφατα είχαμε τη δυνατότητα να καλέσουμε και να φιλοξενήσουμε δύο δημοσιογράφους από την Κρατική Τηλεόραση ΡΙΚ 1 και να μεταδώσουμε ζωντανά πρωινή εκπομπή από Λίβανο σε Κύπρο και όλες της χώρες που παρακολουθούν το ΡΙΚ 1 μέσω internet, καθώς επίσης και 10 βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα τα οποία μεταδόθηκαν σε πρωινή εκπομπή του Κρατικού καναλιού ΡΙΚ 1 με σκοπό να γνωρίσουν οι τηλεθεατές την Κυπριακή Κοινότητα Λιβάνου και να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες.

Σαν Κυπριακός σύνδεσμος πήραμε την πρωτοβουλία, μαζί με τη συνεργασία της Ελληνικής Λέσχης, να οργανώσουμε μια φιλανθρωπική εκδήλωση, το “Dance for a Cause”. Για πρώτη φορά, στο Λίβανο και Μέση Ανατολή, άτομα Λιβανικής, Κυπριακής, Ελληνικής καταγωγής και άλλων εθνικοτήτων, χόρεψαν όλοι μαζί Ελληνικό Συρτάκι (Ζορπά), Καλαματιανό και Λιβανέζικο παραδοσιακό Νταπκει (Dabke)  για να περάσουν με αυτό τον τρόπο το μήνυμα ειρήνης και ενότητας. Όλα τα έσοδα από τούς χορηγούς και συμμετέχοντες, δόθηκε σε ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, SESOBEL. Πολλά από τα παιδιά του ιδρύματος χόρεψαν μαζί μας. Η όλη εκδήλωση υπάρχει σε φιλμάκι στο Utupe. Πρωτοτυπία στο φιλμάκι αυτό ήταν η παρουσία 4 χορευτών με παραδοσιακές στολές Ελλάδας και Κύπρου. Η εκδήλωση αυτή είχε μεταδοθεί στις πρώτες ειδήσεις σε τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου με μεγάλη ακροαματικότητα.

Η Κυπριακή κοινότητα Λιβάνου θα συνεχίσει να εργάζεται, να προσφέρει και να τιμά το όνομα της Κύπρου. Οι σκέψεις, οι ψυχές και οι καρδιές μας είναι στραμμένες στην Κύπρο, είμαστε όλοι περήφανοι πρεσβευτές του νησιού μας.”
Ευχαριστούμε πολύ την Πρόεδρο του Κυριακού Συνδέσμου Λιβάνου Κα Στάλω Χαπίπη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου