Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ «FC Admira Wacker Mödling»
Von Georg Gstrein

Κάθε ένας από εμάς  πρέπει να είναι φίλαθλος και όχι οπαδός. Να πηγαίνει στο γήπεδο με τον φίλαθλο της «αντίπαλης» ομάδας να παρακολουθούν μαζί τον αγώνα και μετά να σχολιάζουν  την απόδοση της ομάδας τους. Το ίδιο και όταν μια ομάδα παίζει στο εξωτερικό πρέπει όλοι να  την υποστηρίζουν γιατί εκείνη τη στιγμή εκπροσωπεί ολόκληρη την χώρα τους.

Όχι το αίσχος που κατά καιρούς βλέπουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο οπαδοί μιας ομάδας να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να υποδέχονται την ομάδα του εξωτερικού επειδή θα παίξει με τους αιώνιο αντίπαλο και να τους ενθαρρύνουν να τους κερδίσουν.


Μπορεί η  Αυστρία να μην είναι  από τις πρώτες δυνάμεις του ποδοσφαίρου αλλά η έννοια του πιστού φιλάθλου είναι ριζωμένη μέσα στο λαό. Βλέπεις οπαδούς να ταξιδεύουν από την μια άκρη της χώρας  στην άλλη μπορεί και δυο αγωνιστικές συνεχόμενες για να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα.    

Τέτοιοι Πιστοί Φίλαθλοι  είναι της «FC Admira Wacker Mödling».
   Ανεξαρτήτου ηλικίας οργανωμένοι και μοι με πολλοί αγάπη υποστηρίζουν την ομάδα τους.

Ας δούμε όμως πως δημιουργήθηκε αυτή η ιστορική ομάδα.

Το 1905 δύο σύλλογοι εκείνης  της εποχής, η  Burschenschaft Einigkeit και Sportklub Vindobona αναγκάστηκαν να συγχωνευτούν και προέκυψε η SK Admira. To 1919 ανέβηκε στην Α΄ Εθνική Αυστρίας και αποτέλεσε μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του μεσοπολέμου. Πολλοί παίχτες της ήταν μέλη της Εθνικής Ομάδας.  

Το 1938 μετά την αναγκαστική προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία η Admira για πολλές αγωνιστικές περιόδους έπαιξε  στο Gauliga Ostmark, ένα από τα κορυφαία περιφερειακά πρωταθλήματα που δημιουργήθηκαν από το Γ’ Ράιχ. Το 1939 πήγε στον τελικό και έπαιξε εναντίον τις τότε πανίσχυρης Schalke 04 από όπου και ηττήθηκε με 9-0.Τα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου  δεν ήταν ανθηρά για την ομάδα. Το 1960 ήρθε ο πρώτος υποβιβασμός της μετά από 40 χρόνια. Αναγκάστηκε να αλλάξει δύο φορές όνομα. To 1953 μετονομάστηκε σε ESV Admira Wien μετά από την συγχώνευση της με τον αθλητικό όμιλο ESV Wien και το 1960 σε ESV Admira -NÖ Energie Βιέννη λόγω συμφωνίας χορηγίας με τους περιφερειακούς προμηθευτές ενέργειας NEWAG / NIOGAS. Το 1964  η Admira ή Admira Energie, όπως την αποκαλούσαν τότε, στέφθηκε Κυπελλούχος  Αυστρίας και το  1966  πρωταθλήτρια  και κυπελλούχος.

Η αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων του χορηγού της  στα τέλη της δεκαετίας του 60 οδήγησε  την ομάδα σε πολύ δύσκολη θέση και έλλειψη χρημάτων. Τελικά  μετά από πολλές προσπάθειες  η Admira ήρθε σε συμφωνία  SC Wacker Vienna.


SC Wacker Vienna
Το 1908 ιδρύθηκε η ομάδα  Wacker Vienna  στο 12 διαμέρισμα της Βιέννης ,το  Meidling. Το  1914 ανέβηκε στη πρώτη κατηγορία και  ήταν μία απότ τις κορυφαίες  ομάδες στη δεκαετία του 1940 και του 1950, κερδίζοντας το διπλό το 1947 και τελειώνοντας ως πρωταθλητές του πρωταθλήματος - οκτώ ακόμη φορές μεταξύ 1940 και 1956. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ως ανεξάρτητος σύλλογος, υπέστη πολλούς υποβιβασμούς. Το 1971 ένας  συνδυασμός οικονομικών προβλημάτων και έλλειψης σταδίου,  οδήγησε σε μια συγχώνευση με την Admira, σχηματίζοντας την FC Admira / Wacker Vienna.VfB Mödling
Η VfB Mödling ιδρύθηκε στις 17 Ιουνίου 1911 στην πόλη Mödling, Niederösterreich.Tο 1949, ο σύλλογος ανέβηκε στη Β’ Εθνική. Έπαιξε το μεγαλύτερο μέρος της  στη δεύτερη και Τρίτη κατηγορία έχοντας πολλές διακρίσεις κατά τη διάρκεια των εποχών 1952-53 και 1987-88 καθώς και μεταξύ 1992 και 1995 πριν την τελική συγχώνευσή της με την Admira/Wacker το 1997.

Το 2004 ο ιρανός Majid Pishyar αγόρασε την «FC Admira Wacker Mödling»  Οι λάθος κινήσεις του οδήγησαν στον υποβιβασμό της ομάδας  κατά την περίοδο 2005-06.  Το 2008 ύστερα από πολλά οικονομικά προβλήματα, ο Pishyar αναγκάστηκε να την  πουλήσει στον Richard Trenkwalder . Εκέινος με την σειρά του  έκανε μια σειρά αλλαγών στο ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος της ομάδας στο FC Trenkwalder Admira. Οι αλλαγές αυτές και η καλή εμφάνιση της ομάδας την οδήγησαν στην άνοδό της στην Α’ Εθνική , την σεζόν 2010-11.

Από τότε η ομάδα έχει μια πολύ καλή παρουσία και στο πρωτάθλημα και στο κύπελα και συμμετοχή στο Europa League.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου