Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

Κοτόπουλα με χλώριο στον δρόμο προς το Brexit

 


Δεκατέσσερις μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit η πορεία προς την έξοδο παραμένει θολή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για το πώς η Βρετανία θα σταθεί απέναντι στο συμπαγές μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προεκλογική εκστρατεία για το Brexit κυριάρχησαν οι αντιευρωπαϊκές φωνές. Στην επιφάνεια βγήκε πασπαλισμένο με πολλά ψέματα κάθε είδους αρνητικό γεγονός για την ΕΕ. Τα χρήματα που καταβάλλει η χώρα, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η μετανάστευση, ο έλεγχος των συνόρων. Ήταν πολύ εύκολο να σκιαγραφηθεί μια αρνητική εικόνα και να γύρει έστω και με μικρή διαφορά η πλάστιγγα προς την έξοδο από την ΕΕ.

Τώρα, όμως, που ο θόρυβος έχει καταλαγιάσει, οι Βρετανοί αντιλαμβάνονται πως θα είναι η ζωή τους εκτός της Ένωσης και συνειδητοποιούν πως τελικά δεν ήταν και τόσο άσχημα τόσο καιρό που είναι μέλος της «παρέας» των «28». Γιατί εκτός όλων των άλλων η ΕΕ επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ασφάλειας στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στα προϊόντα. Αναγκάζει κυβερνήσεις, εταιρείες, οργανώσεις να συμμορφώνονται και να κάνουν όλα όσα πρέπει ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ ήρθε σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους για να διαμορφώσει το πλαίσιο μιας νέας εμπορικής σχέσης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα της εισαγωγής κοτόπουλων, που έχουν υποστεί τη διαδικασία με το χλώριο από τις ΗΠΑ στη Βρετανία, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον ασκό του Αιόλου. Σημείωση πως η ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή τέτοιων πουλερικών, καθώς τα θεωρεί ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία.
Οι πολίτες διαμαρτύρονται τονίζοντας πως η Κυβέρνηση βάζει σε πρώτη θέση οικονομικά συμφέροντα και όχι την υγεία τους. Ενώσεις αγροτών φωνάζουν πως θα υποστούν ζημιές, αφού τα αμερικάνικα πουλερικά είναι πιο φτηνά από τα βρετανικά. Τα μέσα ενημέρωσης μιλούν για τους κινδύνους από την κατανάλωση χλωριομένων κοτόπουλων.
Η ΕΕ, όσο καταπιεστική και γραφειοκρατική κι αν είναι, έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των πολιτών της. Είναι εύκολο να εστιάζουμε στα αρνητικά και να ξεχνάμε τα θετικά. Το να είναι μια χώρα μέλος αυτού του κλαμπ ναι μεν έχει ως συνέπεια αρκετές υποχρεώσεις, έχει όμως και πολλά πλεονεκτήματα.
 

www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου