Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του Κεφαλλονίτη μαέστρου Διονύση Αποστολάτου.


 

Αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του Κεφαλλονίτη μαέστρου Διονύση Aποστολάτου την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου , στις 9 το βράδυ, στις ΧορωδιοΓραφίες, τη ραδιοφωνική παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος
 
Μιλούν ο μουσικολόγος και τραγουδιστής Σπύρος Καραβιώτης ,ο φίλος του μαέστρος και συνθέτης Μιχάλης Κοκκίνης και η αγαπημένη του σύζυγος Καίτη Αποστολάτου, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από την πλούσια δισκογραφία του.

Ο Διονύσιος Αποστολάτος στα χρόνια που βρισκόταν στο χώρο απετέλεσε το δάσκαλο για πολλούς μουσικούς που διαπρέπουν σήμερα στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ενώ παράλληλα ήταν συνθέτης και ενορχηστρωτής με μεγάλη συμβολή στη διάδοση και διάσωση του είδους που ονομάζεται Επτανησιακή καντάδα.

Ο Διονύσης Αποστολάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1926. Φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας και ανέπτυξε πλούσια και πολύπλευρη δράση στο χώρο του χορωδιακού τραγουδιού.

Ως διευθυντής της "Επτανησιακής Χορωδίας - Μαντολινάτας" έγινε γνωστός ανά το πανελλήνιο από τις πολλαπλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις και εκπομπές του στην περίοδο 1960-1975.

"Ανέβασε" την Επτανησιακή και Αθηναϊκή καντάδα στο Ωδείο "Ηρώδου του Αττικού" επί τέσσερα καλοκαίρια στη δεκαετία του 1960 και του 1970, ενώ έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, καθώς και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.

Για την ανιδιοτελή προσφορά του σε παιδιά πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία έχει τιμηθεί με τον Χρυσό και Αργυρό Σταυρό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Επίσης, έχει τιμηθεί με δύο πρώτα βραβεία σε διαγωνισμό παιδικών χορωδιών το 1983 στην ΕΡΤ.

Για την πολύχρονη προσφορά του στο Χορωδιακό Τραγούδι η "Ένωση Χορωδιών Ελλάδος" του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ενωσης - χρυσό μετάλλιο με δίπλωμα περγαμηνής.

Το Φεβρουάριο του 2001, σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Αθηνών, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος του απένειμε το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών μετά περγαμηνής, για το σύνολο του έργου του και τη μεγάλη προσφορά του στη διάδοση του χορωδιακού τραγουδιού.

Υπήρξε τακτικό μέλος και έφορος εκδηλώσεων του Συνδέσμου "Ελλήνων συνθετών" και ιδρυτής της "Ιονίου Μουσικής Σχολής". Μέχρι το θάνατό του ήταν σύμβουλος επί των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Μουσικής Εταιρείας "Διονύσης Λαυράγκας".

Έχει ηχογραφήσει 20 και πλέον μεγάλους δίσκους με χορωδιακά τραγούδια και δυωδίες με τη γυναίκα του Καίτη Αποστολάτου.

Η Μουσική Εταιρεία "Warner Music" τους απένειμε χρυσό δίσκο για τη φωνητική διδασκαλία που έκανε η Καίτη Αποστολάτου και για την εναρμόνιση και διεύθυνση των χορωδιακών τραγουδιών, που έκανε ο Διονύσης Αποστολάτος, στο δίσκο του Σταμάτη Σπανουδάκη "Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς".

Έχει πλούσιο συνθετικό έργο και έχει διασκευάσει, μεταγράψει και εναρμονίσει εκατοντάδες τραγούδια για ανδρικές, μικτές, γυναικείες και παιδικές χορωδίες.

Στην πολύχρονη μουσική σταδιοδρομία του ίδρυσε σχολές χορωδίας, συνοδεία μαντολινάτας, στους  Δήμους Αθηναίων, Νέας Σμύρνης, Μεταμόρφωσης, Πεύκης, στην κοινότητα Παλαιάς Πεντέλης, στους πολιτιστικούς συλλόγους "Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιώς", στο σύλλογο "Εύγερος" Κεφαλληνίας και στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.

Ως "δάσκαλος" της κιθάρας και του μαντολίνου, δίδαξε τα δύο αυτά αγαπημένα του όργανα σε 6.000 και πλέον παιδιά, τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.

Ο μεγάλος δάσκαλος της μουσικής Διονύσης Αποστολάτος είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Νεανικής Χορωδίας - Μαντολινάτας Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών από της ίδρυσής της το 1974 μέχρι και το θάνατό του, το 2009.

«ΧορωδιοΓραφίες»
 
Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου 2017 ώρα 21.00  

Μια παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: http://webradio.ert.gr/trito/ 

 Για επικοινωνία με την εκπομπή, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση chorodiografies@ert.gr ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου