Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Η τέχνες και η Ελληνική Κοινότητα της ΠράγαςΤου Πάρη Οβελίδη


Προσοχή! Προσοχή! Για όλους και όλες που αγαπάν το τραγούδι ! Η ΕΚ Πράγας, με πρωτοβουλία του Πάρη Οβελίδη (χορωδία) καλεί τα μέλη της και μη μέλη που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της χορωδίας της ΕΚ Πράγας να παρουσιαστούν στη συνάντηση στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, Κυριακή, ώρα 11 το πρωί στα γραφεία της ΕΚ Πράγας στο Σπίτι Εθνικών Μειονοτήτων, Vocelova 3, Praha 2. 

Οι τέχνες ως γνωστόν προάγουν την συνοχή, την ομαδικότητα και την αγάπη, ηρεμούν την ψυχή και διευρύνουν τα πνεύματα. Έρευνες έχουν δείξει πως ένας άνθρωπος που ασχολείται με την μουσική, ενεργοποιεί μεγάλο μέρος του εγκεφάλου του, καθιστώντας τον έτσι πνευματικά πλουσιότερο σε σχέση με κάποιον που δε ασχολείται με αυτήν. Επίσης η απασχόληση με οποιουδήποτε είδους τέχνης αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας και της ευφορίας. Η Ελληνική Κοινότητα της Πράγας, από την αρχή της ακόμα, ακολουθώντας αυτές τις γραμμές, ήταν ενεργή σε διάφορες εκδηλώσεις τέχνης, μια εκ των οποίων είναι και το τραγούδι σε χορωδιακό σχήμα.


Πιο συγκεκριμένα οι πρώτες χορωδίες εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως με την άφιξη των παιδιών του παιδοσωσίματος του 1948 και μετά από δύο χρόνια και οι πρώτες ‘μεγάλες’ χορωδίες και χορευτικά από το 1950 και μετά. Κάθε ελληνική κοινότητα των πόλεων της Τσεχοσλοβακίας όπου είχαν εγκατασταθεί οι Έλληνες πολιτική πρόσφυγες είχε τη δική της χορωδία, τη δική της ορχήστρα, το δικό της χορευτικό και τη δική της θεατρική ομάδα. Όλα αυτά υποστηρίζονταν οικονομικά (στολές, χώρους για πρόβες, χώρους για διάφορες εκδηλώσεις, κλπ από το τσεχοσλοβάκικο κράτος.) Η μουσική, ο χορός, το θέατρο παίξανε μεγάλο ρόλο στην καλλιτεχνική ανάπτυξή των πολιτικών προσφύγων. Μέσω αυτών, οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες μπορέσανε και διατηρήσανε την ελληνική ταυτότητά τους, τα ήθη και έθιμα και τη μεγάλη νοσταλγία και αγάπη για την πατρίδα τους Ελλάδα. Η πρώτη παιδική χορωδία ιδρύθηκε στο ελληνικό χωριό του Μπούλκες της τότε Γιουγκοσλαβίας, ο σκοπός της οποίας ήταν να εκλαϊκεύει τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Η τελευταία παράσταση αυτής της χορωδίας έγινε στο Ρούντολφίνουμ της Πράγας τον Ιούνιο του 1949. Μετά, τα παιδιά σταλθήκανε για τρεις μήνες διακοπές σε παραθεριστικό κέντρο στην Τσεχοσλοβακία. Όλοι θυμόμαστε τα μεγάλα φεστιβάλ σε κάθε Λαϊκή Δημοκρατία με τους διαγωνισμούς μεταξύ των χορωδιών και καλλιτεχνικών συγκροτημάτων. Όλοι θυμόμαστε τα Φεστιβάλ των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων από όλες τις Λαϊκές Δημοκρατίες στην Οστράβα, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δρέσδη, Σόφια… Και τώρα με την πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Πάρη Οβελίδη (χορωδία) μας δίνεται ακόμα μία φορά η ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τα παλιά και να μάθουμε και καινούργια πράγματα στο χώρο της μουσικής .  

Επιστρέφοντας στο παρόν λοιπόν και επειδή η παράδοση πρέπει να συνεχίζεται, ξαναδημιουργούνται δύο ομάδες καλλιτεχνικής ενασχόλησης. Η χορωδία και η ορχήστρα, με νέο αίμα, αλλά και όχι μόνο. Με πρώτη συνάντηση στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ημέρα Κυριακή, στις 11 το πρωί, στον κεντρικό πολυχώρο (Μεγάλη Αίθουσα) στο Σπίτι των Εθνικών Μειονοτήτων (Vocelova 3, Praha 2) όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συζητήσουν με το μαέστρο για το πρόγραμμα της χορωδίας και για το είδος μουσικής που θα χρησιμοποιηθεί.

Σε τέτοιες προσπάθειες πάντα είναι απαραίτητες όλες οι δυνατές πρώτες ύλες. Η ερώτηση είναι απλή, τραγουδάτε στο μπάνιο, στο δρόμο, με φίλους οι κάπου αλλού; Τότε σας θέλουμε εκεί, ελάτε τώρα, το θέλετε και σεις. Δε χρειάζεστε ειδικές γνώσεις, μόνο επιθυμία και πάθος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε καλά, σε όλο το ταξίδι. 


Φωτογραφίες από τις χορωδίες, χορευτικά, θεατρικούς ομίλους των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία - τα πρώτα χρόνια.... (από τη Συλλογή της Τασούλας Ζησάκη-Healey - ευχαριστώ όλους τους συμπατριώτες για τη συλλογή αυτή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου