Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Ο πόλεμος που ξεκίνησε από λάθος αποφάσεις Άρθρο Ξένιας Τούρκη


Ο σερ Τζον Τσίλκοτ δεν μάσησε τα λόγια του. Σε συνέντευξή του στο BBC είπε πως ο πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεν ήταν ειλικρινής το 2003 όταν συμπαρατάχθηκε με τον Τζορτζ Μπους εισβάλλοντας στο Ιράκ. Ο πρώην ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος διερεύνησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο και είπε πως ο Τόνι Μπλερ έλαβε τις αποφάσεις του βασιζόμενος στις δικές του αντιλήψεις παρά σε γεγονότα. Θα έπρεπε να είναι ειλικρινής και να πει στους Βρετανούς πως δεν υπήρχαν αποδείξεις για τα χημικά όπλα που υποτίθεται πως διέθετε ο Σαντάμ Χουσέιν και να εξηγήσει γιατί θεωρούσε πως εκείνη η σύρραξη ήταν επιβεβλημένη, ανέφερε ο σερ Τζον Τσίλκοτ. Η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στο Ιράκ ίσως να ήταν απαραίτητη κάποια στιγμή, αλλά τον Μάρτιο του 2003 η απειλή από το καθεστώς του πρώην δικτάτορα δεν ήταν άμεση· ήταν άλλωστε ένα από τα κύρια πορίσματα της έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από ένα χρόνο.

Η εισβολή στο Ιράκ και ειδικά ο ρόλος που έπαιξε ο Τόνι Μπλερ θα «καταδιώκουν» αρκετό καιρό τη χώρα. Ήταν μια ολέθρια απόφαση, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης. Μέσα από τις στάχτες εκείνου του πολέμου, αναβίωσε η σεκταριστική βία που πάει να διαλύσει τη Μέση Ανατολή, ξεπήδησε το Ισλαμικό Κράτος και ενισχύθηκε η τζιχαντιστική ιδεολογία. Ο Τόνι Μπλερ και κυρίως ο Τζορτζ Μπους ξεκινώντας τις επιχειρήσεις εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν έπρεπε να είχαν υπολογίσει και να σκεφτούν και το τι θα γίνει μετά. Το μόνο που είχαν στον νου τους ήταν πως θα διέλυαν τον πρώην δικτάτορα και πίστευαν πως με έναν τρόπο μαγικό το Ιράκ θα μετατρεπόταν σε ένα σύγχρονο ισλαμικό, δημοκρατικό κράτος, πρότυπο για τις άλλες χώρες της περιοχής. Η πραγματικότητα διέλυσε τις οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις. 

Η εισβολή στο Ιράκ αποδείχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αλλά και της Βρετανίας. Παρόλα αυτά η πιθανότητα να λογοδοτήσει κάποιος είναι ελάχιστες. Αυτή τη στιγμή ο Τζορτζ Μπους ξεκουράζεται στο ράντσο του στο Τέξας και ο Τόνι Μπλερ γυρίζει τον κόσμο δίνοντας ακριβοπληρωμένες ομιλίες. Κανένας δεν θα πληρώσει για τα ψέματα που ειπώθηκαν, τις ολέθριες αποφάσεις που πάρθηκαν.

πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου