Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

ΠΕΛΟΤΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ


Άρθρο Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣΜε τις ρίζες της στην αρχαιότητα, η Βασκική Πελότα είναι ένα σπορ που θυμίζει έντονα το σκουός, αφού παίζεται, με διάφορες παραλλαγές, κυρίως με δύο ομάδες και μια μπάλα έναντι ενός τοίχου, με τους αθλητές να κρατούν είτε ξύλινη ρακέτα με δίχτυ ή χωρίς, είτε ένα είδος μπαστουνιού. Οι ομάδες χωρίζονται μεταξύ τους με μία γραμμή ή ένα δίχτυ και προσπαθούν να χτυπήσουν τόσο δυνατά τη μπάλα προς τον τοίχο ώστε να μην μπορέσει να ανταποδώσει το χτύπημα ο αντίπαλος. 

Μεγάλη άνθιση, με έμφαση στον στοιχηματισμό, είχε το παιχνίδι από τις αρχές ως τα μέσα του 20ου αιώνα, όχι μόνο σε Ισπανία και Γαλλία, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στις ΗΠΑ.


          Μάλιστα στην Ολυμπιάδα των Παρισίων του 1900 αποτέλεσε ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο συμμετείχαν μονάχα οι γαλλικές και ισπανικές ομάδες, ενώ κατόπιν αφαιρέθηκε από το ολυμπιακό πρόγραμμα, για να διεξαχθεί ως άθλημα επίδειξης σε κατοπινές Ολυμπιάδες.

          Λάτρες των σπορ οι Αιγυπτιώτες, δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με την Πελότα, που αγώνες της συχνά διαφημίζονταν στις αιγυπτιώτικες εφημερίδες.

          Έτσι, το 1913 διαβάζουμε στον αλεξανδρινό ¨Ταχυδρόμο¨ : ¨Η Πελότα, το ελκυστικόν αυτό Ισπανικόν παιγνίδι, συγκεντρώνει καθ΄ εκάστην εσπέραν τον καλύτερον κόσμον της Αλεξανδρείας. Απόψε μεγάλη εσπερίς με τους καλλιτέρους πελοταρί εις μεγάλα στοιχήματα¨.
          Το 1928 τώρα, στο καϊρινό ¨Φως¨ διαφημιζόταν η ¨Η Βασίλισσα των Σπορτ Πελότα Μπασκ Καΐρου¨ με τον άσσο Irigoyen σ΄ ένα μεγάλο αγώνα 20 πόντων με δύο ομάδες, τους Ερυθρούς και τους Κυανούς, ενώ το 1929 στην Αλεξάνδρεια ανακοινωνόταν μια μεγάλη παρτίδα σε 20 πόντους στο ¨Καζίνον Ριβιέρα Πελότα-Μπασκ¨. Για έναν τέτοιο αλεξανδρινό αγώνα την ίδια χρονιά γραφόταν άρθρο για τους Ερασιτέχνες της Πελότας : ¨Την παρελθούσαν Κυριακήν εγένετο εις την Πελόταν, εν μέσω συρροής εκλεκτού κόσμου, ο προαγγελθείς αγών εις 20 πούντους μεταξύ ερασιτεχνών πελότας. Τα δύο αντίπαλα μέρη αποτελούν αφ΄ ενός οι Ισραηλίται κ.κ. Σεπτόν και Λίντερ, και οι ομογενείς κ.κ. Παπαδόπουλος και Σωτηριάδης αφ΄ ετέρου. Μετ΄ αγώνα πλήρη ενδιαφέροντος, καθ΄ ον εθαυμάσθη η τεχνική των ημετέρων, ενίκησαν ούτοι δι΄ 20 πούντων έναντι 14 των αντιπάλων των. Εις το τέλος της παρτίδος, απενεμήθησαν εις τους νικητάς, υπό τας επευφημίας και τα χειροκροτήματα του κοινού, αργυρά μετάλλια. Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται εις τους τόσον επαξίως αντιπροσωπεύοντας τα εθνικά χρώματα ομογενείς αθλητές¨. Και λίγο αργότερα, ένα άλλο άρθρο αναφερόταν στους Αιγυπτιώτες αθλητές : ¨Οι κ.κ. Τάκης Σωτηριάδης και Χ. Παπαδόπουλος, οι δύο γνωστοί ερασιτέχναι της πελότας, οίτινες την παρελθούσαν Κυριακήν ενίκησαν εις την ρεβάνς της συναντήσεως μετά των ερασιτεχνών Καΐρου με 20 πούντους έναντι 11 των τελευταίων. Ως είδη εγράψαμεν η πρώτη συνάντησις έλαβε χώρα εις την Πελόταν Καΐρου, εις την οποίαν ενίκησαν και πάλιν οι αλεξανδρινοί ερασιτέχναι, προς ους απευθύνομεν θερμά συγχαρητήρια¨.

Πηγές : ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 13-26/8/1913, 18/8/1929, 2/9/1929, 5/9/1929  – ¨Φως¨, Κάιρο 15/9/1928, 2/11/1929 – en.wikipedia.org (15/2/2017) – el.wikipedia.org (14/7/2017)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου