Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Ενός Brexit… μύρια έπονται

Άρθρο Ξένιας Τούρκη.

Αν κάτι ξεκινήσει στραβά θα συνεχιστεί στραβά και ενδεχομένως να τελειώσει και στραβά. Και καλύτερο παράδειγμα για αυτό από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει. Ένα δημοψήφισμα που έγινε για να λυθούν εσωκομματικές διαφορές οδήγησε στο Brexit. Αργότερα πολλοί από αυτούς που ψήφισαν εναντίον της παραμονής στην ΕΕ μετάνιωσαν, αλλά ήταν πλέον αργά. Η λαϊκή εντολή θα γίνει σεβαστή λένε σχεδόν όλοι και έτσι κόμματα και πολιτικοί ετοιμάζονται να υπηρετήσουν μια απόφαση που στην ουσία δεν θέλουν.

Η κατάσταση είναι ήδη πολύ περίεργη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και με το δίκαιό της αδημονεί και περιμένει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως θα είναι εξαιρετικά περίπλοκες και πως πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Από την άλλη η Βρετανία, παρά τα στενά χρονοδιαγράμματα, δεν δείχνει να βιάζεται καθόλου. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του Λονδίνου δεν είναι ο χρόνος, αλλά το ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική. Και πώς να έχει άλλωστε, όταν υπάρχουν τόσες πολλές διαφωνίες για το πώς πρέπει να προχωρήσει η χώρα πάνω σε αυτό το περίπλοκο ζήτημα. Η ιδέα για ένα σκληρό Brexit έχει ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις. Οι θιασώτες του υπέστησαν ήττα στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα συναινετικό «διαζύγιο» με την ΕΕ.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να κρύψει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν. Κόμματα, οργανώσεις, πολιτικοί, δεξαμενές σκέψης είναι διχασμένοι ως προς τι πρέπει να γίνει. Ο καθένας έχει και κάτι να προτείνει. Ακούγονται ιδέες, προτάσεις, κάποιες πιο τολμηρές, άλλες πιο συντηρητικές. Και όλα αυτά μέσα από το πρίσμα πως η Βρετανία είναι εξ ολοκλήρου ανέτοιμη να υποστεί τις συνέπειες, του μεγάλου βήματος που ετοιμάζεται να κάνει. 

Μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως το Λονδίνο είναι ακόμη καλοδεχούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να εκληφθεί και ως χείρα βοηθείας. Θεωρείται όμως αμφίβολο αν η Βρετανία θα την αρπάξει και θα κάνει πίσω την υστάτη από ένα βήμα στο κενό. Δεμένη στις εμμονές της προτάσσει ένα λάθος δημοψήφισμα και προχωρεί χωρίς ενδοιασμούς προς μια αυτοκτονία.


πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου