Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

«Τα επαγγέλματα επί Σκηνής» και αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στην ΤεργέστηΑφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, καθώς και θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τους μαθητές των Τμημάτων διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης, προγραμματίζεται με την ευκαιρία ολοκλήρωσης των μαθημάτων Ελληνικών. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Ιταλία, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης και το Πανεπιστήμιο Τεργέστης – Νεοελληνική Γλώσσα. Πραγματοποιείται την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Santa Maria Maggiore (Via del Collegio, 6). «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Αυτή η φράση, χαραγμένη στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης, αντιπροσωπεύει την πορεία ζωής αυτού του μεγάλου Κρητικού δημιουργού, συγγραφέα, ποιητή, φιλοσόφου, ανθρωπιστή, πολιτικού, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή, ταξιδευτή. Στα έργα του αντικατοπτρίζεται ο γλωσσικός και πνευματικός πλούτος της πολύχρονης περιπλάνησής του. Ο Καζαντζάκης έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ αξιόλογο είναι και το δικό του μεταφραστικό έργο. Πολύ γνωστή επίσης είναι και η κινηματογραφική μεταφορά των έργων του  «Αλέξης Ζορμπάς» από τον Μιχάλη Κακογιάννη και «Ο τελευταίος πειρασμός» από τον Martin Charles Scorsese.

Η εκδήλωση επικεντρώνεται σε αποφθέγματα - γνωμικά του μεγάλου λογοτέχνη, τα οποία θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν οι μαθητές των Τμημάτων  της Νεοελληνικής Γλώσσας. Την εισαγωγή και παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η  κα Μαρία Κασωτάκη, καθηγήτρια Νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Τεργέστης.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανακήρυξης της φετινής χρονιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του.

Η θεατρική παράσταση με τίτλο «Τα επαγγέλματα επί Σκηνής» απαρτίζεται από δέκα κωμικά σκετς για τα επαγγέλματα στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Είναι αποτέλεσμα επίπονης αλλά και διασκεδαστικής προσπάθειας των μαθητών, όλων των επιπέδων διδασκαλίας, κατά την διάρκεια του σχολικού έτους. Αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας και αποσκοπεί στην γνωριμία των μαθητών με τον Ελληνικό τρόπο ζωής και στην προσέγγιση με τον πολιτισμό της χώρας. Το έργο παρουσιάζεται με υποτιτλισμό στην Ιταλική γλώσσα.

Οι μαθητές Ελληνικών του ΕΙΠ έχουν ήδη παρουσιάσει, στις προηγούμενες εκπαιδευτικές περιόδους, τα θεατρικά έργα «Η Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και «Ο Κατάλογος» του Θωμά Μενεξέ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου