Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Το έγκλημα της παραγραφής των αδικημάτων        
Άρθρο του Γεωργίου Τρανταλίδη

           Δυστυχώς, οι διεφθαρμένοι  πολιτικοί που κουβαλούσαν τα τρις τις μίζες με τις βαλίτσες δεν είχαν φυσικά την πρόνοια να χτίσουν φυλακές γιατί θα έμπαιναν και οι ίδιοι μέσα. Οι εκάστοτε υπουργοί Δικαιοσύνης για να καλύψουν την τραγική ανικανότητα τους, θέσπισαν νόμους που οδηγούν στη παραγραφή σοβαρά αδικήματα. Συγκεκριμένα, ο Παπαϊωάννου τον ν. 4043/2012, ο Αθανασίου τον ν. 4198/2013 και ο Παρασκευόπουλος τον ν. 4411/2016. Η θέσπιση των νόμων αυτών συνιστά σοβαρότατο έγκλημα και είναι μια  ολέθρια πρακτική που έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Ειδικότερα: α) υπονομεύει σημαντικά την κοινωνική ειρήνη, οδηγεί στην αυτοδικία, καταπατά θεμελιώδη, διεθνώς και συνταγματικώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και εξανεμίζει την αξία του όρκου των Δικαστών  β) η ανάγκη για αποσυμφόρηση της ελληνικής δικαιοσύνης από πλήθος  εκκρεμών υποθέσεων που ταλανίζουν για πολλά χρόνια τους πολίτες, δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο την κατάφωρη παραβίαση (''βιασμό'') του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 47, το οποίο ορίζει ότι απαγορεύεται η αμνηστία επί κοινών εγκλημάτων και μόνο για πολιτικά εγκλήματα επιτρέπεται, αλλά και τότε μόνο με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής (αρ. 47 παρ. 3 Σ) γ) η πρακτική αυτή των Υπ. Δικαιοσύνης  συνιστά παραβίαση της θεμελιώδους διάταξης του άρθρου 26 Σ. διάταξη που εγγυάται την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και η οποία αφορά τη διάκριση των τριών λειτουργιών του Κράτους.

Έτσι, καταλύεται η διάκριση των τριών λειτουργιών και ακυρώνεται η δικαστική ανεξαρτησία. Και αυτό γιατί μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα η υπόθεση ανήκει μόνο στη δικαστική εξουσία. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει κανένα δικαίωμα επί της υπόθεσης μέχρι να αποφανθεί δια της αποφάσεώς της η Δικαιοσύνη δ) επιπροσθέτως, παραβιάζεται το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και στον Δικαστή όπως ορίζει  το αρ. 8 Σ. Επίσης βλάπτεται σοβαρά ο πολιτικώς ενάγων διότι ακυρώνεται η οποιαδήποτε προστασία του από το Κράτος με την αμνήστευση και άρα την ατιμωρησία των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί εναντίον του. Έτσι εξανεμίζεται το οποιοδήποτε αίσθημα δικαιοσύνης και αποθρασύνεται ο δράστης, ο οποίος μπορεί να λοιδορεί ανενόχλητος το θύμα και να επαναλαμβάνει ανεμπόδιστος τα ίδια ή και βαρύτερα εγκλήματα. Και ο κατηγορούμενος όμως βλάπτεται από την παραγραφή αυτή επειδή δεν μπορεί να προσφύγει στο δεύτερο βαθμό για να ανατρέψει την αρχική απόφαση, εμπεδώνοντας την ενοχή του. Αυτό οδηγεί σε κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου (αρ. 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ) ε) ωστόσο και οι πολιτικώς ενάγοντες δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση δια της ποινικής οδού για αστικές απαιτήσεις (που είχαν ήδη παραγραφεί), παρότι ο νόμος 4411/2016 όρισε ρητά και αβασάνιστα ότι αυτές δεν θίγονται στ) Δυστυχώς κανένας μέχρι σήμερα  Υπ. Δικαιοσύνης  δεν ζήτησε (πριν να νομοθετήσει) τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελλήνων Δικαστών και του ΔΣΑ. Ο ΔΣΑ έχει βαρύνουσα άποψη διότι με τις αναρίθμητες υποθέσεις που παραγράφονται οι δικηγόροι στερήθηκαν του δικαιώματος των κατηγορουμένων πελατών τους να ασκήσουν έφεση ώστε να εξαλειφθεί πλήρως η κηλίδα της ενοχής.
Επίσης οι δικηγόροι υπέστησαν οικονομική εξόντωση διότι στερήθηκαν τις παραστάσεις τους στα δικαστήρια σε χιλιάδες υποθέσεις. Ένας τέτοιος λόγος όντως θα αποτελούσε αιτία για απεργία των δικηγόρων. Με αυτές τις μεθοδεύσεις οι ίδιοι οι Υπουργοί χτίζουν  το κράτος της ανομίας, διασπάται η κοινωνική ειρήνη, οι πολίτες αδιαφορούν και οι φορείς της εξουσίας αυθαιρετούν. Οι πολίτες αναγκαστικά οδηγούνται στην αυτοδικία και η νέα γενιά γαλουχείται με πρότυπα αυθαιρεσίας, ανυποληψίας του Νόμου και απουσίας ηθικών και νομικών φραγμών. Οι δράστες αποθρασύνονται, λοιδορούν τα θύματά τους, ακόμα και μέσα στα δικαστήρια (!), ενώ συνεχίζουν να διαπράττουν ανενόχλητοι τα ίδια και βαρύτερα αδικήματα. Τα κράτη που ''βιάζουν'' το ίδιο τους το Σύνταγμα, θεσπίζοντας παραγραφές και νόμους ''γομολάστιχα'', παύουν να υπάρχουν ως σοβαρές οντότητες και  οι επιτήδειοι καρπώνονται τα οφέλη σε βάρος των θυμάτων και αδικημένων. Αναμένω με ενδιαφέρον την άποψη του κ. Κοντονή.                   

 Γεώργιος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αριστείδου 15, Πειραιάς Τ.Κ. 18

(Τηλ. 210 – 4127088  κιν. 6946-464125

 email: Info@tralaw.gr Φαξ.210- 4137813

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου