Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Ένας κόσμος χωρίς μετρητάΆρθρο Ξένιας Τούρκη


Ήταν πριν από πενήντα χρόνια όταν η τράπεζα Barclays στη Βρετανία εγκατάστησε την πρώτη αυτόματη ταμειακή μηχανή (ΑΤΜ) σε ένα από τα καταστήματά της στο Λονδίνο. Η αποδοχή των ΑΤΜ, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες καινοτομίες, δεν ήταν εύκολη. Παρόλα αυτά με το πέρασμα του χρόνου μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, αφού είναι ο εύκολος τρόπος για να αποφεύγουμε τις ουρές στα τραπεζικά γκισέ και να εφοδιαζόμαστε με μετρητά.

Μισό αιώνα αργότερα, σε όλο τον κόσμο είναι εγκατεστημένα πάνω από τρία εκατομμύρια ΑΤΜ. Παρόλα αυτά το μέλλον τους δεν προδιαγράφεται λαμπρό. Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια πολύ σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αφού βλέπουμε πως η χρήση των μετρητών συνεχώς μειώνεται. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες, τα κινητά τους τηλέφωνα ή άλλες συσκευές για να πληρώνουν και να πληρώνονται, να αγοράζουν και να πωλούν.Ήδη αρκετές χώρες κάνουν σκέψεις για πλήρη κατάργηση των μετρητών και την αντικατάστασή τους με ψηφιακό και πλαστικό χρήμα. Από τη Δανία μέχρι την Ινδία, η μία χώρα μετά την άλλη σχεδιάζουν την κατάργηση των μετρητών ως βασικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς ή απλώς για τον περιορισμό του κόστους που συνεπάγεται η χρήση τους. Σε αρκετές χώρες, η συζήτηση έχει αφήσει πίσω της τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, λόγω της διάδοσης των συναλλαγών μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών και των κινητών τηλεφώνων. Παράλληλα, στα εργαστήρια τεχνολογίας οι τράπεζες σχεδιάζουν την επόμενη μέρα των ηλεκτρονικών πληρωμών τους, ποντάροντας στο ψηφιακό χρήμα.

Υπάρχουν φυσικά πολλές αντιδράσεις. Αρκετοί κάνουν λόγο για ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους πάνω στις συναλλαγές, ενώ αναλυτές φτάνουν στο σημείο να μιλούν για κατάλυση της δημοκρατίας και των προσωπικών μας ελευθεριών. Η αλήθεια είναι πως με το ηλεκτρονικό χρήμα, δύσκολα μπορεί να κρυφτεί κάποιος. Είτε το θέλουμε όμως είτε όχι, τα μετρητά βαίνουν προς κατάργηση. Στη Σουηδία για παράδειγμα, μια χώρα που ακόμη και για ένα μπουκάλι νερό κάποιος μπορεί να πληρώσει με την κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο, υπάρχουν πολύ λίγα ΑΤΜ. Τα μετρητά παύουν να υπάρχουν όχι γιατί κάποιος τα καταργεί, αλλά γιατί ο κόσμος απλά σταματά να τα χρησιμοποιεί.

πηγή  www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου