Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Το βλέμμα στις εκλογές και όχι στο BrexitΆρθρο Ξένιας Τούρκη

Επισήμως, οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές της 8ης Ιούνιου. Παρασκηνιακά όμως και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για το πολύκροτο διαζύγιο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ δύσκολο. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη η Τερέζα Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία κατέδειξε το χάσμα Βρετανίας – ΕΕ. Πράγμα που έκανε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πει πως το ποσοστό αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο είναι μεγαλύτερο του 50% και οδήγησε Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισημάνουν στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό πως η ΕΕ δεν είναι λέσχη γκολφ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βρετανίας είναι ότι κατέρχεται στην αρένα του διαζυγίου, χωρίς να έχει ξεκάθαρη στρατηγική. Αυτό που στην ουσία επιδιώκει είναι αδύνατο. Θέλει και να αποχωρήσει από την ΕΕ και να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προνόμια που έχουν τα κράτη μέλη. Με λίγα λόγια ζητά να έχει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα σωστή.
Οι «27» δεν πρόκειται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο και μάλιστα ότι φαίνεται ότι καταφέρνουν να κτίσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Βρετανία. Ξέρουν πως δεν πρέπει να έχουν τιμωριτική στάση αλλά από την άλλη πλευρά θέλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Καθώς υπάρχουν πολλές φυγόκεντρες τάσεις, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πως δεν θα υπάρχουν άλλες έξοδοι, επομένως μάλλον θα κρατήσουν μια σκληρή τάση.

Η Τερέζα Μέι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτό. Αναλυτές υποστηρίζουν πως έβαλε το Brexit σε δεύτερη μοίρα και ότι αυτό που την απασχολεί κατά κύριο λόγο είναι να κερδίσει τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Παρά το ότι οι Συντηρητικοί διατηρούν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, εντούτοις τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει την ευκαιρία να συντρίψει τους αντιπάλους, μέσα και έξω από το κόμματα, μέσα από την εκλογική διαδικασία και ρίχνει όλες τις δυνάμεις στην εκλογική μάχη.

Με λίγα λόγια η Τερέζα Μέι κάνει αυτό που κάνουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες. Βάζει το δικό της συμφέρον, όπως και αυτό του κόμματός της, πάνω από το καλό της χώρας. Και ελπίζει ότι με τη στάση που κρατά θα κερδίσει όσον το δυνατόν περισσότερες ψηφοφόρους. Και βλέπει στη συνέχεια τι θα γίνει με τη Βρετανία.

πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου