Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Απραξία μπροστά στην Ακροδεξιά


Άρθρο Ξένιας Τούρκη

Η ανησυχία είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη. Οι δημοσκοπήσεις λένε μεν πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά μέχρι να το επιβεβαιώσουν και οι κάλπες ένας εύλογος φόβος υπάρχει ότι μπορεί η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να βρεθεί στα Ηλύσια Πεδία. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον επικεφαλής του «Εμπρός!» ένα ποσοστό γύρω στο 60% και στην ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου γύρω στο 40%. Αν τα νούμερα αυτά επιβεβαιωθούν οι περισσότεροι θα αναστενάξουν με ανακούφιση.

Την ίδια στιγμή, όμως δεν θα συντρέχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς. Η Μαρίν Λεπέν για πολλούς, είτε χάσει είτε νικήσει, έχει καταγράψει έναν μεγάλο θρίαμβο. Το 2002 όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ έχασε κερδίζοντας μόλις 20%. Σήμερα το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του.

Και αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο «κατόρθωμα» του ακροδεξιού κόμματος. Πολύ μεγαλύτερη επιτυχία θεωρείται το ότι κατάφερε να πετάξει από πάνω του τη ρετσινιά του ρατσιστικού, ξενοφοβικού κόμματος που είχε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σήμερα να ελκύει ψηφοφόρους, οι οποίοι όχι μόνο δεν κρύβονται αλλά βροντοφωνάζουν ότι είναι οπαδοί του. Η επιχείρηση αποδαιμονοποίησης του FN ήταν άκρως επιτυχημένη και αυτό πιστώνεται καθαρά στην αρχηγό του, που δεν δίστασε να εξοστρακίσει ακόμη και τον πατέρα της προκειμένου να υλοποιήσει τον στόχο της.

Πλέον, οι ιδέες της Μαρίν Λεπέν δεν προκαλούν τρόμο, αλλά ενσωματώθηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα. Οι περισσότεροι αντέδρασαν όταν το Εθνικό Μέτωπο για παράδειγμα μίλησε για αφαίρεση της γαλλικής ταυτότητας από τρομοκράτες, κανένας δεν είπε κουβέντα σε ανάλογη πρόταση του Φρανσουά Ολάντ. Και αυτό διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον μεγάλο στόχο της Μαρίν Λεπέν, στην περίπτωση που χάσει τις αυριανές εκλογές, και που δεν είναι άλλος από το να καταστήσει μέσα στο επόμενο διάστημα το FN ως το κύριο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν δεν γίνει κάτι για να ανατραπεί αυτή η πορεία, στις επόμενες εκλογές η Μαρίν Λεπέν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας. Η Ακροδεξιά μεθοδικά και με επιμονή στρώνει τον δρόμο για να τα καταφέρει. Και αυτό που είναι τραγικό στην περίπτωση αυτή είναι πως θα κερδίσει όχι για κάτι που η ίδια έκανε, αλλά για κάτι που οι άλλοι δεν έπραξαν.

www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου