Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Την ανάσα του Κόρμπιν νιώθει η Μέι


Ξένιας Τούρκη

Η απόφαση της Τερέζα Μέι για πρόωρες εκλογές έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις 18 Απριλίου. Υπήρχε όμως εξήγηση. Οι δημοσκοπήσεις της έδιναν ένα άνετο προβάδισμα ακόμη και 20 ποσοστιαίων μονάδων, προάγγελος μιας μεγάλης νίκης. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αναλυτές που προέβλεπαν πως το εύρος της εκλογικής επιτυχίας θα ήταν τόσο άνετο που η Τερέζα Μέι θα εξασφάλιζε μια άνετη πλειοψηφία, ίσως από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια.

Ο στόχος της ηγέτιδας των Συντηρητικών ήταν σαφώς τριπλός. Από τη μια ήθελε να εκμεταλλευτεί την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Εργατικοί, αφού μια ήττα θα φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πρόθυρα της διάλυσης, λαμβάνοντας υπόψη τις βαθιές έριδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του ηγέτη της, Τζέρεμι Κόρμπιν. Από την άλλη θα ενίσχυε τη δική της θέση μέσα στο κόμμα, αφού οι οποιεσδήποτε φωνές αμφισβήτησης θα έπρεπε να σωπάσουν, μετά από ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, πίστευε πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.Όμως από την πρώτη στιγμή, φάνηκε πως το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο και σε όρους πόκερ η Τερέζα Μέι παίζει τα ρέστα της. Οι Συντηρητικοί άρχισαν να χάνουν σημαντικό έδαφος στις δημοσκοπήσεις και οι Εργατικοί να ανακάμπτουν. Το Εργατικό Κόμμα παρουσίασε ένα μανιφέστο γεμάτο με παροχές και υποσχέσεις για φόρους στους πλούσιους. Ιδιαίτερη αίσθηση φαίνεται ότι προκάλεσε η εξαγγελία για κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα οι Τορις προανήγγειλαν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα των ηλικιωμένων, μια δέσμευση που αναγκάστηκαν να πάρουν άρον άρον πίσω μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Και μετά συνέβη και η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ. Αναπόφευκτα το θέμα της ασφάλειας μπήκε για τα καλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας. Η κατρακύλα όμως των Συντηρητικών συνεχίζεται και έτσι σήμερα το προβάδισμά τους έχει μειωθεί στις 6 με 12 μονάδες. Η Τερέζα Μέι είναι το φαβορί για να κερδίσει, αλλά κανένας πλέον δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκπληξης. Είτε λόγο αλαζονείας, είτε λόγο καιροσκοπισμού, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κινδυνεύει να πέσει θύμα των ίδιων της των κινήσεων, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα, που θέλει τίποτα στην πολιτική να μην το παίρνουμε για δεδομένο

www.philenews.com  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου