Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΒΑΣΙΛΟΜΗΤΩΡ ΟΛΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Άρθρο Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΗ Όλγα Κωνσταντίνοβνα (1851-1926), μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, νυμφευόμενη τον Έλληνα Βασιλέα Γεώργιο Α΄ έγινε Βασίλισσα των Ελλήνων (1863-1913), ενώ μετά τη δολοφονία του Γεωργίου το 1913 και την ανάληψη του θρόνου από το γιο τους Κωνσταντίνο Α΄ (1913-1917) καλείτο πλέον Βασιλομήτωρ.

          Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών ασχολήθηκε με διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, ιδρύοντας μεταξύ άλλων νοσοκομεία και κέντρα βοηθείας για τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε σειρά ταξιδιών, μεταξύ των οποίων και στην Αίγυπτο.

Στις 21-3/2/1914 απέπλευσε από τον Πειραιά με το ρωσικό ατμόπλοιο ¨Ιερουσαλήμ¨ και μέσω της Σούδας έφτασε στην Αλεξάνδρεια το μεσημέρι της μεθεπομένης 23-5/2, όπου την υποδέχθηκαν ο Γενικός Πρόξενος Α. Σακτούρης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Φώτιος με δύο Μητροπολίτες και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μ. Συναδινός. Παρότι ταξίδευε ανεπισήμως και είχε εκφράσει την επιθυμία να μην της γίνει καμία ειδική υποδοχή, πλήθος ομογενών με τις οικογένειες τους, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και τάξης, έσπευσαν στο Τελωνείο για να την προϋπαντήσουν, με την κοσμοσυρροή στην αποβάθρα να είναι ασφυκτική. Έτσι, η αστυνομία αναγκάστηκε να την εκκενώσει και να περιορίσει τον κόσμο πέρα από ξύλινα περιφράγματα. Στην αποβάθρα παρέμειναν μονάχα κάποια επιφανή μέλη της παροικίας, όπως οι κύριοι Μικές Σαλβάγος, Κ. Χωρέμης, Βαλασσόπουλος, Δέλτας και οι κυρίες Χωρέμη, Μπενάκη, Δέλτα, Βαλασσοπούλου, Τσάμη, Στάμπα, Συναδινού, κ.ά., καθώς και ο διευθυντής των Βακφ Χουσεΐν Πασάς. Την όλη σκηνή δε, κινηματογραφούσαν οι Αζίζ και Ντορές υπό τις οδηγίες του Σίμου, οι οποίοι το βράδυ την πρόβαλαν στο σινεμά ¨Μπελβύ¨.

Κατόπιν η Βασιλομήτωρ, φέρουσα αυστηρώς πένθιμη περιβολή, επιβιβάστηκε στο βαγκόν-σαλόν που είχε αποστείλει ο ίδιος ο Χεδίβης. Στο σταθμό του Σίντι-Γκάμπερ πλήθος Ελλήνων τη χαιρέτισε κατά τη διέλευση της και με την άφιξη του τρένου του Καΐρου, το βαγόνι προσκολλήθηκε σ΄ αυτό με μόνο τον Πατριάρχη να τη συνοδεύει ως την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο σταθμός του Καΐρου είχε κατακλυσθεί από χιλιάδες Έλληνες, με την αμαξοστοιχία να φθάνει το απόγευμα. Εκεί την υποδέχθηκαν οι Σμυρνώφ, Καρατζάς, Βερενίκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Τσανακλής και ο Μητροπολίτης Μέμφιδος με τους Καλλίμαχο και πρωτοσύγκελο Ευαγγελίδη, ενώ ο Χεδίβης είχε στείλει τον εκπληρούντα χρέη αρχιτελετάρχη Μωχάμεντ Βέη για να τη χαιρετίσει εκ μέρους του. Στην έξοδο του σταθμού ανέμεναν τα αυτοκίνητα των Τσανακλή, Κάσδαγλή, Χέλμη και Σπετσερόπουλου με τα οποία η Βασιλομήτωρ και οι επίσημοι κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο ¨Σεμίραμις¨, επί του οποίου είχε υψωθεί η ελληνική σημαία.

Στο Κάιρο παρέμεινε δύο ημέρες, όπου συνοδευόμενη από την κυρία Μπαλτατζή, δύο κυρίες επί των τιμών και τον καβάση Άβδου ως μεταφραστή επισκέφθηκε το Σάββατο 25-7/2 το πρωί τα αξιοθέατα της πόλης : Τις Πυραμίδες, το μεγάλο Μουλέδ στην Αμπασία, τους τάφους των Χαλιφών και το Χαν-Χαλίλ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εποχής ¨εις τας Πυραμίδας εφωτογραφήθη υπό διαφόρων φωτογράφων, πολλαί δε περιηγήτριαι εφωτογράφησαν την Α.Μ. βαδίζουσαν¨. Μία από αυτές τις φωτογραφίες είναι που δημοσιεύουμε κι εμείς.

Το απόγευμα του Σαββάτου, με πλήθος Ελλήνων να τη χαιρετούν στο σταθμό και τη γέφυρα της Σούμπρας ασφυκτικά γεμάτη, αναχώρησε για το Ασσουάν, για να συναντηθεί με τον αδελφό της Μεγάλο Δούκα Κωνσταντίνοβιτς. Εκεί διέμεινε στο περίφημο ξενοδοχείο ¨Κάταρακτ¨. Ας σημειωθεί πως κατά το ταξίδι της σταμάτησε για 10 λεπτά στο σταθμό της Μαγάγας και αρκετοί ήταν οι ομογενείς που έσπευσαν να τη χαιρετήσουν. Στο σταθμό του Λούξορ την ανέμεναν ο Μαμούρης και άπασα η ελληνική παροικία με επικεφαλής τον ιερέα Παρθένιο και τον Απ. Δίπλα. Εκεί επισκέφτηκε το ναό του Καρνάκ με τις ιδιωτικές άμαξες των προξένων Γαλλίας και Ρωσίας. Και κατά τη διέλευση της από τη Μίνια έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους Έλληνες.

          Στις 26-8/2 έφτασε στο Ασσουάν, όπου την προηγουμένη ο Δούκας Κωνσταντίνοβιτς περνώντας από μερικά μαγαζιά τους έλεγε στα ελληνικά ¨αύριο έρχεται η Βασίλισσα σας¨. Όλοι οι ομογενείς πήγαν στο σταθμό και τη μεγαλύτερη εντύπωση έκαναν τα παιδιά των Χ. Παπαλέξη και Κ. Κότσικα, με τα αγόρια να φορούν στολές ευζώνων και ελληνικές, ρωσικές, αγγλικές, κι αιγυπτιακές ταινίες και τα κορίτσια αρχαιοελληνικές στολές.

Στις 4-17/2, αφού πέρασε από το Κομ Όμπο, όπου σύσσωμη η ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Θ. Πούλη της αποχαιρέτησε, την Τάντα και το Καφρ ελ Ζαγιάτ έχοντας την ίδια υποδοχή, η Βασιλομήτωρ, μέσω Καΐρου όπου και επισκέφθηκε το Ελληνικό Νοσοκομείο, επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια. Πριν όμως αναχωρήσει για την Ελλάδα με το ρωσικό ατμόπλοιο ¨Αυτοκράτειρα Αικατερίνη¨, επισκέφθηκε το ναό του Αγίου Σάββα, το Ελληνικό Νοσοκομείο και το Μπενάκειο Ορφανοτροφείο, με το πλήθος των Ελλήνων να την ακολουθεί παντού, συγκινώντας την ιδιαίτερα, ενώ το βράδυ της ίδια μέρας στο σινεμά ¨Ίρις¨ προβλήθηκε ταινία με την επίσκεψη της στο Νοσοκομείο.

          Αξίζει τέλος να καταγραφεί πως σχεδόν 20 χρόνια μετά, το Μάρτιο του 1933, στον κινηματογράφο ¨Ριάλτο¨ προβλήθηκε η ταινία από την άφιξη της αείμνηστης πλέον Όλγας στον αλεξανδρινό λιμένα.Πηγές : ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 22-4/2/1914, 23-5/2/1914, 25-7/2/1914, 27-9/2/1914, 28-10/2/1914, 29-11/2/1914, 30-12/2/1914, 1-14/2/1914, 3-16/2/1914, 4-17/2/1914, 18/2/1914, 6-19/2/1914, 7-20/2/1914, 23/3/1933

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου