Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Δεκατρία Χρόνια η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤο σχόλιο της Ουρανίας


Δεκατρία χρόνια μετρά σήμερα η Κύπρος από την ένταξή της στην Ε.Ε. την 1η Μαίου 2004. Το κυριολεκτικά μαρτυρικό νησί μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, απαντήθηκε το υπαρξιακό –πέρα απ΄όλα τα άλλα –ζήτημα, του ανήκειν. Εμεινε άλυτο το κυπριακό, η λύση δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την ένταξη, σύμφωνα με σχετική απόφαση των ευρωπαίων ηγετών. 

Ωστόσο επ’αυτού υπήρξε πολύ παρασκήνιο, άτυπες δεσμεύσεις που εκ των υστέρων δεν αναγνωρίσθηκαν και πάντως είναι βέβαιο πως δεν εμφανίσθηκε το σχέδιο Ανάν- στην πρώτη του εκδοχή και όχι, εκ διολισθήσεως, στην τρίτη και πραγματικά απαράδεκτη-από το πουθενά και αιφνιδίως. 

Αλλά αυτά όλα είναι άλλη κουβέντα .Σήμερα, το νησί θυμάται και χαιρετίζει την ένταξη. Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στη γειτονιά καταδεικνύει και την αξία της. 

Στο σχετικό τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων μνημονεύονται οι κύπριοι πρωταγωνιστές με χρονική σειρά, αυτοί που κυρίως πάσχισαν, οι Γ. Βασιλείου, Γλ. Κληρίδης και αυτός που τελικά υπέγραψε, ο Τ. Παπαδόπουλος . 

Μπορεί να μην αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αλλά είναι γνωστό ότι έχαιρε γενικής ευρωπαϊκής όπως και ελληνικής εκτίμησης η στάση του ΑΚΕΛ και προσωπικά του τότε Γραμματέα του, Δ. Χριστόφια, με πολλούς να εκτιμούν πώς άλλη θα ήταν η πορεία των πραγμάτων αν τότε εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, μπορεί να μην αναφέρεται στο τηλεγράφημα αλλά αποτελεί ιστορική αποτίμηση να υπενθυμισθούν οι πρωταγωνιστές από ελλαδικής πλευράς, αυτοί που συνέλαβαν το στόχο της ένταξης και πάσχισαν τα μάλα για την επιτυχία του, ο τότε αναπληρωτής ΥΠΕΞ, αείμνηστος Γ. Κρανιδιώτης (κύπριος στην καταγωγή ) ο ΥΠΕΞ Θ.Πάγκαλος και πάνω απ όλα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης .

Έτσι, για την ιστορία και τη δεκατριάχρονη επέτειο.


Ο.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου