Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

“Αυλαία” για το ιστορικό Θέατρο „Ολύμπια“ που ταυτίστηκε με την έννοια της λυρικής τέχνης στη Ελλάδα, μετά από 73 χρόνια ζωής, με την συμμετοχή του κύπριου βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη. της E.M.

Μια άκρως συγκινητική βραδιά έζησαν για μια τελευταία φορά οι λάτρεις του θεάτρου «Ολύμπια», πριν το θέατρο κλείσει οριστικά την αυλαία του.

Η τελευταία παράσταση δόθηκε στις 19 Μαΐου και είχε συμβολικό χαρακτήρα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή τίμησε την ιστορία της και παρουσίασε τη σπουδαία όπερα «Ρέα», του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία εγκαινίασε το θέατρο την 1η Απριλίου 1944.Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχεδόν αυτούσιο τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ο Σαμάρας είχε συνθέσει το 1896 με αφορμή του πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα. Το λιμπρέτο εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας (Τζούλια Σουγλάκου), συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα (Δημήτρης Κασιούμης), για τον Έλληνα αθλητή Λυσία (Γιάννης Χριστόπουλος), στην Χίο το 1400 μ.Χ.. Λίγο πριν η Ρέα εγκαταλείψει την Χίο με τον Λυσία, ο Γουάρχης (Κύρος Πατσαλίδης), επίσης ερωτευμένος με την Ρέα, τον σκοτώνει και η Ρέα αυτοκτονεί. Την κόρη του Σπίνολα από προηγούμενο γάμο υποδύθηκε η υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου και τον ναύτη ο Νίκος Στεφάνου.Επίσης άξιον αναφοράς είναι ότι στο λιμπρέτο αναφέρεται η πόλις Πάφος.

Με το πέρας της βραδιάς σου έμεινε στο μυαλό το ντουέτο Σουγλάκου-Πατσαλίδη στην Α’ Πράξη του έργου, αλλά και το σκύψιμο του συγκινημένου κύπριου βαρύτονου με την ευγενική φωνή στο φινάλε προκειμένου να φιλήσει την σκηνή, από την οποίαν έκανε τα πρώτα του βήματα και μέχρι σήμερα εμφανίστηκε σε πολυάριθμες επιτυχείς παραγωγές, ο αποχαιρετισμός του χώρου από τους τραγουδιστές και την ορχήστρα, το λευκό των περισσοτέρων κοστουμιών, που συμβολίζει για κάποιους πένθος και για κάποιους χαρά, το ντουέτο Σουγλάκου- Μητσοπούλου συνοδεία της Χορωδίας της ΕΛΣ, τα ωραία κουαρτέτα της Β’ Πράξης και η λυρική αφηγηματικότητα του Γιάννη Χριστόπουλου.


Διεύθυνση ορχήστρας ο καταξιωμένος μαέστρος Βύρων Φιδετζής ο οποίος πρωτοστατεί στην παρουσίαση καί ηχογράφιση έργων ελλήνων συνθετών. Σκηνοθετική επιμέλεια και επιμέλεια φωτισμών: του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκου Διαμαντή. Επιμέλεια Κοστουμιών: Γιώργος Πάτσας. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Απόδοση στα ελληνικά: Νικόλαος Ποριώτης.

Πριν ξεκινήσει η όπερα, ανέβηκε στην σκηνή η μεγάλη τραγουδίστρια μεσόφωνος Κική Μορφονιού, για να εκφωνήσει έναν λόγο αποχαιρετισμού της θεατρικής σκηνής.
Κύρος Πατσαλίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου