Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Η αποχή βγάζει πρόεδρο τη Λεπέν


Άρθρο Ξένιας Τούρκη

Στις 25 Ιουλίου του 2016 και ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα σοβαρό προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και ακτιβιστής Μάικλ Μουρ, δημοσίευσε ένα κείμενο στο οποίο έδωσε 5 λόγους για τους οποίους ήταν σχεδόν σίγουρος πως θα εκλεγόταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Τέσσερις μήνες μετά οι προβλέψεις του Μάικλ Μουρ επιβεβαιώθηκαν πλήρως. 

Εξηγώντας γιατί η δημοτικότητα της πρώην υπουργού των Εξωτερικών ήταν χαμηλή, είπε πως δεν πείθει αρκετά τους ψηφοφόρους, ώστε να κάνουν τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν. «Κανένας Δημοκρατικός και σίγουρα κανένας ανεξάρτητος, δεν πρόκειται να ξυπνήσει το πρωί της 8ης Νοεμβρίου ενθουσιασμένος και να τρέξει για να ψηφίσει την Χίλαρι, με τον τρόπο που το έκανε την ημέρα που ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος», είπε ο Μάικλ Μουρ.


Η αποχή των ψηφοφόρων της Χίλαρι Κλίντον, ειδικά στις κρίσιμες Πολιτείες, έδωσε τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ. Ένα παρόμοιο σκηνικό στήνεται τώρα στη Γαλλία. Οι προεδρικές εκλογές είναι σε τρεις βδομάδες και οι βασικοί διεκδικητές είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν. Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου έχει φανατικούς οπαδούς και οργισμένους αντιπάλους. Οι πρώτοι δηλώνουν αποφασιστικά ότι θα την ψηφίσουν και συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική της εκστρατεία. Οι δεύτεροι «αρρωσταίνουν» στη σκέψη ότι θα τη δουν να κερδίζει τις εκλογές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πάλι δεν προκαλεί ούτε ενθουσιασμό ούτε μίση. Πολλοί ψηφοφόροι φρίττουν στην ιδέα να «σταυρώσουν» την ακροδεξιά πολιτικό, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλουν να ψηφίσουν έναν πρώην μεγαλοτραπεζίτη, που στα μάτια τους εκπροσωπεί το σύστημα. Για αυτό και μπροστά στο δίλημμα ποιον από τους δυο τελικά θα ψηφίσουν, η απάντηση είναι κανένα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λιγότερο από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι στηρίζουν τον Μακρόν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, σε σύγκριση με το ποσοστό του 83% για τους υποστηρικτές της Λεπέν.

Αυτού του είδους η αποχή ευνοεί την Ακροδεξιά για αυτό και οι πιθανότητες νίκης της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Η μη προσέλευση στις κάλπες θα είναι εξίσου καθοριστική και στους δύο γύρους. Κι αν η αποχή νικήσει, τότε μάλλον αυτό θα σημαίνει πως η Γαλλία θα αποκτήσει την πρώτη της γυναίκα πρόεδρο. Και αυτή θα είναι η εκπρόσωπος της Ακροδεξιάς.

πηγή philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου