Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Η Σαουδική Αραβία και τα δικαιώματα των Γυναικών.von George CyrosΤο Βέλγιο εκφράζει τη λύπη του για την εκλογή της Σαουδικής Αραβίας στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών.


 Η ψήφος του Βελγίου υπέρ του διορισμού της Σαουδικής Αραβίας σε επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών οφειλόταν σε μια λυπηρή διπλωματική ανακατασκευή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Charles Michel, αφού η απόφαση πυροδότησε μια καταιγίδα κριτικής παγκόσμια.


"Εάν μπορούσαμε να το επαναλάβουμε και αν είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε σε κυβερνητικό επίπεδο, φυσικά θα υποστήριζα ότι δεν το εγκρίνουμε αυτό", δήλωσε ο Michel στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

"Λυπάμαι για την ψηφοφορία", πρόσθεσε.


Η Σαουδική Αραβία αναμενόταν να έχει την ένταξή της στην ετικέτα 45 μελών της Επιτροπής, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων αντιστοιχούσε στον ακριβή αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.


Αλλά όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν μια ξαφνική ψηφοφορία, ο Michel εξήγησε ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ του Βελγίου δεν είχε αρκετό χρόνο για να συμβουλευτεί τις Βρυξέλλες και έσπευσε την προσπάθεια του Ριάντ.


Ενώ η Σαουδική Αραβία κατόρθωσε εύκολα να κερδίσει μια θέση με 47 ψήφους από τις 54, η εκλογή κράτους που δεν επιτρέπει ακόμη και στις γυναίκες να οδηγούν, αντιμετωπίζει τα αποδεικτικά στοιχεία τους ως λιγότερο πολύτιμες στο δικαστήριο και τους αναγκάζει να λάβουν άδεια από έναν άνδρα κηδεμόνα Να ταξιδέψει ή να υποβληθεί σε ιατρική διαδικασία, προκάλεσε απήχηση.


"Υπάρχει λύπη αλλά υπάρχει μια χαμένη ευκαιρία να κάνουμε μια έντονη χειρονομία για το δικαίωμα των γυναικών που σήμερα καταπατούνται από μια πράξη που έχει τιμωρήσει τη χώρα μας", δήλωσε ο Gwenaelle Grovonius του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσης από τον υπουργό Εξωτερικών Didier Ο Reynders, ο οποίος είχε πει ότι αγνοούσε την ψηφοφορία τότε, παραιτήθηκε για το συμβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου