Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Ένας ωραίος Σαλονικιός θα ανάψει φέτος στο Ισραήλ μία από τις καθιερωμένες έξι δάδες στη μνήμη των έξι εκατομυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα... Ο Μώσε Χαελιόν...
Μώσε Χαελιόν

 Jacob Tziakomo


Ολοκαύτωμα των Μαρτύρων και Ηρώων Ημέρα Μνήμης 2017

Ο Μώσε Χαελιόν γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, Ελλάδα το 1925 από την Ραχέλ και τον Ελιάου

Τον Ιανουάριο του 1945, ο Μώσε και ο Μπίνιο περπάτησαν  μαζί στην πορεία θανάτου, βοηθώντας ο ένας τον άλλο μέχρι να φτάσουν στο  Μαουτχάουζεν. Ο Μώσε αργότερα μεταφέρθηκε στα στρατόπεδα Μέλκ και Έμπενσυ.

Στις 6 Μαΐου 1945, «Αυτοσχέδιες σημαίες των διαφόρων χωρών καταγωγής των κρατουμένων του στρατοπέδου άρχισαν να εμφανίζονται. Υπήρχαμε πάνω από 100 από από την Ελλάδα, Εβραίοι και Χριστιανοί. Ξαφνικά ο κόσμος  ξέσπασε σε τραγούδι, τραγουδώντας τον ελληνικό ύμνο», θυμάται ο Moshe. 

«Τότε έτρεξα προς έναν κρατούμενο ο οποίος φώναζε στα γίντις,“ Εβραίοι, Εβραίοι!”  Έδειχνε μια ομάδα κρατουμένων παραδίπλα, που ξεκίνησαν  αργά και με αφοσίωση να τραγουδήσουν  τον εθνικό ύμνο του σημερινού Ισραήλ, την ελπίδα, «Hatikva.»

Τραγούδησα μαζί τους. Δεν υπήρχε σημαία εκεί. Οι στίχοι τραγουδιόντουσαν με Σεφαραδίτικη και Ασκεναζίτικη  προφορά, και δεν τραγουδούσαν όλοι, αλλά η μελωδία ήταν σχεδόν ομοιόμορφη.»

Ο Moshe ξεκίνησε για την Ελλάδα, αλλά ενώ ήταν στην Ιταλία, αποφάσισε να μεταναστεύσει στη γη του Ισραήλ . Τον Ιούνιο του 1946, έφτασε στο κατάστρωμα του Josiah Wedgwood . 

Πολέμησε και πληγώθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, και στη συνέχεια υπηρέτησε ως στρατιώτης καριέρας για 20 χρόνια πριν να  ξεκινήσει να εργάζεται  στην υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ. 

Ο Μώσε σήμερα έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υποστήριξη άπορων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, στη μνήμη Ελλήνων Εβραίων και την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος. 

Για 15 χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου οι επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ελληνικής καταγωγής που ζουν στο Ισραήλ. 

Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς,  της Διεύθυνσης του Yad Vashem, και του Ιδρύματος  προς όφελος των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ. 

Είναι σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συντονιστικού των Οργανισμών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ.

Ο Mώσε έγραψε την αυτοβιογραφία του και  τρία βιβλία ποίησης. Μελοποίησε επίσης, ένα  από αυτά, γραμμένο στη μνήμη της  μικρότερης αδελφής του, της Νίνας. 

Ο Μώσε μοιράζεται την μαρτυρία του στα εβραϊκά, ελληνικά, λαντίνο, γαλλικά και αγγλικά, και συμετέχει σε στρατιωτικές και σχολικές  αντιπροσωπείες σε επισκέψεις τους στα ατρατόπεδα  θανάτου στην Πολωνία και όπου αλλού κρίνει αναγκαίο ώστε να βοηθήσει με τον τρόπο του να καταλάβουν οι άνθρωποι το μέγεθος της φρίκης, και να θυμούνται ώστε να μη γίνει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου