Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, στη Μαδρίτη.

Στη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου των επτά αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, μετά τη Σύνοδο στην οποία συμμετείχαν στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εκφράζω θερμές ευχαριστίες για την άρτια και εξαιρετική οργάνωση από πλευράς του φίλου Μαριάννο της τρίτης συνόδου των ευρωπαϊκών κρατών του νότου.

Αυτό που μας απασχόλησε και είναι κοινό το ενδιαφέρον όλων των κρατών είναι το μέλλον της Ευρώπης, θέλουμε μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, όλοι θα εργαστούμε έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη της Ρώμης, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διαχειριστούμε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα θλιβερό, αλλά ταυτόχρονα και ένα σεβαστό αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.  

Αυτό που μας απασχόλησε επίσης είναι η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, οι επενδύσεις, το ενδιαφέρον που πρέπει τα κράτη μέλη να επιδείξουν ιδιαίτερα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τα προβλήματα των νέων και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων.

Θα ήθελα να καταδικάσω τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη Στοκχόλμη, στην Αίγυπτο. Μέσα από το πνεύμα της αλληλεγγύης όλοι εργαζόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας που ολοένα μεταφέρονται και εντός της ΕΕ.

Θέλω να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που δόθηκε να ενημερώσω όσον αφορά την πορεία, τα προβλήματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πραγματικά να ευχαριστήσω για τη στήριξη που και οι υπόλοιποι των συναδέλφων όπως και ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχουν στις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα την απαλλάσσει από τον κατοχικό στρατό, να δημιουργεί συνθήκες σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης των κατοίκων της Κύπρου, των πολιτών, του λαού της Κύπρου, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων.

Η στήριξη και ιδιαίτερα σε θέματα πολύ ευαίσθητα σε ευρωπαϊκά κράτη ήταν σημαντική και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω και να επαναλάβω τη  δέσμευση μου ότι θα εργαστώ ώστε μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μια ειρηνική, διαρκής, βιώσιμη ιδιαίτερα και καθόλα ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη της Μαδρίτης, η επόμενη σύνοδος των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου