Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Το Πάσχα έρχεται και οι Φλαούνες ετοιμάζονται!!!
Πεδουλάς von Georg Gstrein

Κύπρος μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Μικρός τα καλοκαίρια πηγαίναμε συχνά για διακοπές εκεί. Σε ένα από τα πιο ωραία χωριά στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους τον Πεδουλά. Θυμάμαι τα τρεχούμενα νερά την ωραία φύση αλλά βεβαίως και τη καταπληκτική κουζίνα. Ανέκαθεν είχα τρεις αδυναμίες Φλαούνα, Πίσσα της Πάφου και φυσικά τα Αμπελοπούλια. ( για το τρίτο πρέπει να το κρατάμε μυστικό γιατί ο Κάρολος θα μας μαλώσει).  

 Κάθε Μεγάλο Σάββατο στο Κάϊρο περιμέναμε να τελειώσει η Πρώτη Ανάσταση και όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο Κρυστάλ, τον κυπριακό φούρνο. Μόλις έφτανες στην άκρη του δρόμου μοσχοβολούσαν όλα  Κουλουράκια της Λαμπρής, Τσουρέκια και φυσικά οι Φλαούνες.  

Όποιος τις δοκίμασε μια φορά τις λατρεύει και όποιος όχι χάνει.

Βέβαια το Σάββατο του Λαζάρου κάνουν τα Λαζαράκια και λένε τα πολύ ωραία κάλαντα του Λαζάρου. Αν βρούμε  την συνταγή θα την βάλουμε το Σάββατο με τα κάλαντα.


Φλαούνες


Ας δούμε πως φτιάχνουμε τις Φλαούνες

Η Φλαούνα είναι το χαρακτηριστικότερο πασχαλινό έδεσμα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου. Η γέμισή της, ο φωκός όπως λέγεται, ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ. Ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αυγά και τυρί, ενώ προαιρετικά προστίθενται σταφιδάκια.

Συνταγή

Για τη ζύμη:

2 κιλά αλεύρι

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Μέχλεπι, μαστίχα, γλυκάνισο (κοπανισμένα καλά)

2 φλιτζάνια λάδι

Προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)

Γάλα χλιαρό για το ζύμωμαΓια το φωκό (γέμιση):

2 κιλά τυρί φλαούνας και χαλούμι

1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι

~12 αυγά

1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)

Μαστίχα, μέχλεπι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

1 φλιτζάνι σταφιδάκια (προαιρετικά)


Για επάλειψη:

2-3 αυγά κτυπημένα

Σησάμι

 Για να φτιάξουμε τις φλαούνες ετοιμάζουμε το φωκό από το προηγούμενο βράδυ ή 4-5 ώρες πιο μπροστά.

Τρίβουμε το τυρί 1-2 μέρες πριν για να στεγνώσει και να πάρει πιο πολλά αυγά.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μεχλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.

Κτυπούμε τα αυγά.

Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά. Τρίβουμε με τα δάχτυλα καλά-καλά να διαλυθεί το προζύμι. Προσθέτουμε όσα αυγά χρειαστεί για να γίνει ο φωκός μάλλον σφιχτός.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το δυόσμο και τα σταφιδάκια, και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αυγά.

Για τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μέχλεπι, τη μαστίχα, το γλυκάνισο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε το λάδι και ρυζιάζουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και γάλα χλιαρό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη κανονική.

Αφήνουμε τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει και ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους ½ εκατοστού και κόβουμε πίτες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε.

Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας σε σησάμι, προσθέτουμε ανάλογο φωκό και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες.

Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις αλείφουμε με κτυπημένο αυγό και σησάμι και τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου. Μετά την ψήνουμε στο φούρνο.

Καλή σας όρεξη.


Η συνταγή είναι από τη σελίδα foodmuseum όπου εκεί μπορείτε να βρείτε όλες τις συνταγές Κυπριακών Φαγητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου