Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Ανώμαλη προσγείωση για τον Μάρτιν ΣουλτςΆρθρο Ξένιας Τούρκη


Οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρλαντ πριν από τρεις βδομάδες έκρυβαν εκπλήξεις. Εκεί που οι περισσότεροι υπολόγιζαν πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο Μάρτιν Σουλτς θα εξαργύρωναν τη δημοσκοπική άνοδο, που απολαμβάνουν τον τελευταίο καιρό, ήρθαν τα εκλογικά αποτελέσματα και τους προσγείωσαν απότομα. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, όχι μόνο έκοψαν πρώτοι το νήμα, αλλά πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη τους στο κρατίδιο αυτό εδώ και δεκατρία χρόνια.

Ο Μάρτιν Σουλτς ήθελε πολύ τη νίκη, καθώς εκτός από τις γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, υπάρχουν και πολλές τοπικές αναμετρήσεις. Το ίδιο και το κόμμα του, που έλπιζε πως θα εκφραστεί και στην κάλπη το κύμα ευφορίας και αλλαγής που έφερε ο τέως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Οι βλέψεις αυτές έγιναν θρύψαλα και βάζει ξανά τους Σοσιαλδημοκράτες σε τροχιά εσωστρέφειας και προβληματισμού. 

Το πρώτο μάθημα από τις γερμανικές εκλογές είναι πως είναι πολύ δύσκολο να προσβλέπει κάποιος στις δημοσκοπήσεις. Οι έρευνες γνώμης αντικατοπτρίζουν όλο και με μεγαλύτερη δυσκολία τον παλμό της κοινωνίας, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να πέφτουν έξω. Το είδαμε να συμβαίνει στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πλέον αξιόπιστες.
Το δεύτερο μάθημα είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι τελικά πολύ σκληρό καρύδι και πρέπει να θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Η δημοτικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου έχει ανακάμψει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest, το 60% των συμπατριωτών της εγκρίνει τους χειρισμούς της με αποτέλεσμα να βρίσκεται 8 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό της. Οι Γερμανοί αγαπούν τη σταθερότητα και η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι μπορεί να τους την προσφέρει.
Το τρίτο μάθημα είναι πως οι Σοσιαλδημοκράτες χρειάζεται να κάνουν πολύ περισσότερα από το να αλλάξουν αρχηγό αν θέλουν να κερδίσουν. Ο Μάρτιν Σουλτς σίγουρα έφερε έναν αέρα ανανέωσης, όμως στην ουσία δεν έχει να επιδείξει κάτι καινούργιο. Οι εξαγγελίες του μπορεί να ικανοποίησαν τη βάση του κόμματος, αλλά στην ουσία οι διαφορές που χωρίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες είναι ελάχιστες. Το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς έχει πολύ δρόμο για να καλύψει το κενό που το χωρίζει από τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και χαρακτήρισε τις εθνικές εκλογές «αγώνα δρόμου» και πλέον οι αντοχές του δοκιμάζονται στην πράξη.
πηγή www.philenews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου