Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Κοινωνία χωρίς μετρητά, Μόνο Κάρτες


von George Cyros


Πουθενά να μην μπορείς να κρυφτείς: Το ΔΝΤ υποστηρίζει έναν κόσμο χωρίς μετρητά 

Στην πρόσφατη έκθεσή της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρότεινε την κατάργηση των μετρητών και συνέστησε τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης του. Ο Γερμανία, πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής ομοσπονδίας Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Hans-Olaf Henkel, δήλωσε ότι αυτό "θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες γιά όλους".Ο Henkel πιστεύει ότι ένας από τους κύριους λόγους πίσω από αυτή την πρόταση είναι η επιθυμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αναγκάσουν τους ανθρώπους να κρατήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.


"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θέλει τους καταθέτες να κρατούν τα χρήματά τους κάτω από το πάπλομα. Εάν κάποια τράπεζα στην Ευρώπη κηρυχθεί σε πτώχευση, τότε οι καταθέτες έχουν εγγυημένο δικαίωμα το κράτος να τους επιστρέψει το ποσό των 100.000 ευρώ. Όχι περισσότερο ", ανέφερε ο οικονομολόγος.Έτσι, εάν μια τράπεζα χρεοκοπήσει, οι άνθρωποι που έχουν αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν χωρίς τίποτα. Έτσι, πολλοί κρατούν τα μετρητά τους όχι σε τράπεζες, και ειδικά τώρα που δεν καταβάλλεται τόκος, υποστήριξε η Henkel.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες θέλουν να καταργήσουν τα μετρητά για να ανακτήσουν την πρόσβαση στα χρήματα που κρατούν οι άνθρωποι στο σπίτι, και να έχουν μεγαλύτερο κοντρόλ στους ανθρώπους.


Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δικαιολογούν επίσης αυτό το μέτρο με το γεγονός ότι θα συμβάλει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, 0 Henkel αμφισβητεί αυτή την εξήγηση ώς την πραγματική αιτία.


"Από πότε είναι αρμόδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την καταπολέμηση των εγκλημάτων;" Η Henkel ρώτησε.

Η έκθεση του ΔΝΤ δεν προσέφερε άμεσες οδηγίες σχετικά με το ζήτημα, αλλά συνέστησε να ληφθούν μέτρα με στόχο τον περιορισμό της χρήσης μετρητών σε διάφορες πράξεις.

Σύμφωνα με τον Henkel, τα μετρητά είναι επίσης σημαντικά από κοινωνική άποψη, ειδικά για τους νέους.

"Εάν πάνε σε ένα πάρτι με 20 ευρώ στις τσέπες τους και σε κάποια στιγμή σημειώνοντας ότι έχουν απομείνει μόνο δύο ευρώ, δεν θα πίνουν άλλο και αν πληρώσουν μόνο με πιστωτική κάρτα, δεν θα γνωρίζουν ποτέ την αξία των Τα χρήματα ή το επιπλέον που πληρώνουν για τη συναλλαγή ", κατέληξε ο εμπειρογνώμον.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου