Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Ένα κυνήγι μαγισσών με θύματα τους πολίτες
Zέφη Νικολάου


Ένα κυνήγι μαγισσών με θύματα τους πολίτες που είναι υπάλληλοι του δημοσίου στήθηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου. 

Με εξαίρεση την σημαντική μείωση μιας αντικειμενικής σπατάλης στο δημόσιο τομέα επι κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και ουσιαστικής προσπάθειας τερματισμού χρόνιων παθογενειών, τα δύο τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται υπό το καθεστώς εκβιασμού ή εξευτελισμού, εξαιτίας κυβερνητικών αποφάσεων που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ως αντισυνταγματικές αλλά η κυβέρνηση αργεί χαρακτηριστικά να συμμορφώσει. 


Οι δημόσιοι υπάλληλοι περιορίστηκαν τόσο πολύ λόγω της μη αντικατάστασης των συνταξιοδοτούντων, ώστε σήμερα δεν επαρκούν σε πολλούς δημόσιους φορείς για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρω τις ανάγκες σήμερα σε 20.000 εκπαιδευτικούς αλλά και τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό.
 

Τελικά φαίνεται πως το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι παράγοντας οικονομικής ύφεσης μιας και οι πλούσιοι στο κατά κεφαλήν εισόδημα Νορβηγοί, Σουηδοί, Γάλλοι, Αμερικανοί κτλ φαίνεται μάλλον να βοηθιούνται παρά να πλήττονται από τους δημόσιους υπαλλήλους στις χώρες τους.
 

Ας προχωρήσουμε λοιπόν στην Ελλάδα σε ένα πολιτικοοοικονομικό μοντέλο που να ξέρει πώς να παράξει αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των πολιτών από πηγές ανάπτυξης όπως η επιχειρηματικότητα και η πρωτογενής παραγωγή αγαθών, ο τουρισμός και η πανεπιστημιακή έρευνα και τεχνολογία.


Όσον αφορά στο Δημόσιο, άμεση στόχευση επιβάλλεται να αποτελέσει η κάλυψη καίριων αναγκών, η διασφάλιση διαφάνειας σε προσλήψεις, αξιολογήσεις, εκούσιες κινητικότητες και προαγωγές.

Ένα κράτος που σέβεται τον Δημόσιο λειτουργό του είναι κράτος που σέβεται κάθε πολίτη. Ανάλογη οφείλει να είναι και η πολιτική του.Η Ζέφη Νικολάου είναι Πολιτευτής Τρικάλων Νέας Δημοκρατίας Καθηγήτρια Θεολογίας

1 σχόλιο:

  1. Θαρρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με την οποία δεν ασχοληθήκατε στο άρθρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή