Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Το αισιόδοξο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν.
Άρθρο Ξένιας Τούκη


Ένας νεαρός, χωρίς ιδιαίτερη πολιτική πείρα και κόμμα να τον στηρίζει, σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι πριν από τρία χρόνια που, έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Οι ειδικοί πέφτουν με τα μούτρα στις αναλύσεις, προσπαθώντας να δουν πού οφείλεται αυτή η απρόσμενη νίκη εναντίον μιας έμπειρης πολιτικού, που ξέρει να συναρπάζει, όπως είναι η Μαρίν Λεπέν.

Το ασαφές πρόγραμμα του 39χρονου πολιτικού μάλλον δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Πολλοί κατηγορούσαν τον Εμανουέλ Μακρόν, πως μιλούσε πολύ χωρίς στην ουσία να δίνει πολλές λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του. Ενδεχομένως, τώρα στον δεύτερο γύρο θα αναγκαστεί να μιλήσει με λεπτομέρειες για το τι σκοπεύει να κάνει και να γίνει πιο σαφής. Από την άλλη, όμως, η τακτική του να κινείται ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, ίσως τον βοήθησε να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.


Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν μια σχετικά ασφαλής επιλογή απέναντι σε αντιπάλους με πολλά βαρίδια. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν όση σαγήνη προκαλεί στους υποστηρικτές της, άλλη τόση απέχθεια βγάζει σε όσους βλέπουν στο Εθνικό Μέτωπο ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα. Ο Φρανσουά Φιγιόν καταποντίστηκε στο σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου και των παιδιών του. Ο Μπενουά Αμόν δεν συσπείρωσε ούτε καν το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεινός ρήτορας μεν, αλλά προσκολλημένος στις παλιομοδίτικες ιδέες της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το κλειδί της νίκης είναι ότι κατάφερε να μετατρέψει τις αδυναμίες του σε αβαντάζ και να γίνει ο «αντισυστημικός» υποψήφιος του συστήματος. Σε μια εποχή που είναι της μόδας να κινείται ένας πολιτικός σε αυτή τη γραμμή, ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να συστήσει τον εαυτό του στη γαλλική κοινή γνώμη με έναν επιδέξιο τρόπο. Επιπλέον, έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ήταν σχεδόν ο μόνος από τους υποψηφίους που δεν τα έβλεπε όλα μαύρα και άραχνα. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα εστίασε στην επίλυσή τους.

Κατάφερε να περάσει το μήνυμα πως υπάρχει ελπίδα, πως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Απέναντι σε μια σκοτεινή καμπάνια όπως αυτή της Μαρίν Λεπέν, η προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν έκλεινε το μάτι στους Γάλλους, μεταδίδοντάς τους τη δύναμη της αλλαγής, που ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να ενεργοποιήσει.


πηγή www.philenews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου