Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Τι δεν θα αλλάξει στην Τουρκία

Άρθρο Ξένιας Τούρκη

Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Μόνο ένας αφελής θα πίστευε πως με ή χωρίς νοθεία ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα κέρδιζε το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Τα δεδομένα πλέον στην Τουρκία είναι διαφορετικά. Αντιμέτωπος με μια διχασμένη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή απομόνωση και την εσωτερική πίεση από μια αντιπολίτευση που έχασε στο νήμα.

Από την ώρα που έγιναν γνωστά τα αποτέλεσμα όλοι προσπαθούν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Τουρκία. Οι αναλύσεις και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, οι ειδικοί μελετούν τα δεδομένα θέλοντας να βγάλουν συμπεράσματα. Ίσως όμως, αν θέλουμε να μελετήσουμε την επόμενη μέρα στην Τουρκία, να είναι πιο εύκολο να δούμε τι δεν θα αλλάξει παρά να μαντέψουμε τις αλλαγές που έρχονται.


Η Τουρκία δεν είναι μια δημοκρατική χώρα και θα παραμείνει έτσι. Μετά τη νίκη του «ναι» τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα όταν θα μπουν σε εφαρμογή οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν. Οι διώξεις και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και γενικά οποιουδήποτε βρίσκεται εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχιστούν και αλίμονο σε όποιον βρεθεί απέναντι στον Τούρκο ηγέτη. Πλέον, δεν υπάρχει κανένα αντίβαρο, κανένας μηχανισμός ελέγχου της εξουσίας του με το νέο σύστημα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Το δημοψήφισμα ανέδειξε μια χώρα διχασμένη, χωρισμένη στα τρία και η νίκη του «ναι» δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. Μετά από μια πολωμένη, άκρως διχαστική προεκλογική εκστρατεία θα είναι αστείο να περιμένει κάποιος πως οι πληγές θα κλείσουν και πως οι Τούρκοι θα αφήσουν πίσω τους τις διαφορές τους. Είναι φανερό πως μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έχουν διαφορετικές επιδιώξεις και βλέπουν το μέλλον της χώρα τους με διαφορετικό φακό. Οι συγκλίσεις επομένως δεν είναι απλώς δύσκολες, είναι σχεδόν αδύνατες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και εντελώς ασταθής. Δρα εντελώς τυχοδιωκτικά και δεν διστάζει να είναι απόλυτα αντιφατικός, φτάνει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Επομένως, πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι περιμένουν πως το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα γίνει λιμάνι σταθερότητας. Αντίθετα, όσο περνά ο καιρός τα προβλήματα για την τουρκική ηγεσία θα μεγαλώνουν, δημιουργώντας ένα μείγμα εκρηκτικό και για την ίδια τη χώρα και δυστυχώς για όσους έχουν να κάνουν μαζί της.

πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου