Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Ημέρα κρίσης για τον Τζέρεμι ΚόρμπινΆρθρο Ξένιας Τούρκη Ελάχιστοι ηγέτες αμφισβητήθηκαν τόσο από την πρώτη μάλιστα στιγμή, που εξελέγησαν όσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Παλιά καραβάνα της Αριστεράς, κέρδισε την ηγεσία του κόμματος, όταν ο προκάτοχός του έχασε στις γενικές εκλογές από τον Ντέιβιντ Κάμερον. Στην εκλογική αναμέτρηση του 2015 όπως και του 2016 ο Τζέρεμι Κόρμπιν χάρη στη μεγάλη προέλευση ψηφοφόρων που δεν ανήκαν στους Εργατικούς κέρδισε με μεγάλη διαφορά. Η δημοφιλία αυτή δεν εξαργυρώθηκε μέσα στο κόμμα.  

Για πολλά Εργατικά στελέχη οι ιδέες που αντιπροσωπεύει ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ξεπερασμένες, παλιομοδίτικες και εν πολλοίς ανεφάρμοστες. Τον θεωρούν έναν ονειροπόλο της παραδοσιακής Αριστεράς, που δεν έχει απήχηση στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, που στερεί από το κόμμα κάθε προοπτική εξουσίας. Τους ισχυρισμούς αυτούς, μάλλον επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι Εργατικοί συνεχώς χάνουν από τη δύναμή τους. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους, που η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αφού θεωρεί πως πολύ δύσκολα θα χάσει. Ειδικά μετά το Brexit η καρέκλα του Εργατικού ηγέτη τρέμει επικίνδυνα. Από πολλούς θεωρείται και ο μοιραίος άνθρωπος του δημοψηφίσματος, αφού του χρεώνουν πως η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ εξαιτίας της χλιαρής στάσης που κράτησε. Βαθιά αντιευρωπαϊστής δεν στήριξε το «ναι» όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να κερδίσει το «όχι».


Όση αδικία και να κρύβει το επιχείρημα αυτό, καθώς το δημοψήφισμα ήταν καθαρά απόφαση των Συντηρητικών, κρύβει μεγάλο μέρος του θυμού που έχουν πολλά στελέχη των Εργατικών με τον ηγέτη τους. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να ακούγεται γοητευτικός αλλά δεν έχει σταθερές απόψεις. Είναι έντονα διχαστικός και λειτουργεί με την τακτική του «όσοι δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του». Τον κατηγορούν ότι αγαπά τις δολοπλοκίες και πως δεν ακούει καθόλου τους άλλους.

Ο ίδιος απαντά πως όλα αυτά είναι άδικες κατηγορίες και πως έχει τη δυνάμη να τραβήξει το Εργατικό Κόμμα προς τα πάνω. Αυτό θα διαπιστωθεί πολύ εύκολα στις 8 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές. Αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δίκαιο τότε θα ισχυροποιήσει τη θέση του και θα δώσει μια αποστομωτική απάντηση στους αντιπάλους του. Διαφορετικά, θα χάσει πανηγυρικά, θα παραιτηθεί και θα ανοίξει το δρόμο για εκλογή του διαδόχου του.

πηγή www.philelepheros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου