Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥΆρθρο Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΕίναι γνωστά τα ευεργετήματα του Ιωάννη και της Αικατερίνης Γρηγορίου και στις δύο πατρίδες, ευεργετήματα τόσο στη Σπάρτη, όσο και στην Αίγυπτο. Όπως γνωστό είναι και το ρητό ¨Ευποιίας ης έτυχες, μνημόνευε¨ του Κλεόβουλου του Ρόδιου.

Πρόεδρος για χρόνια της Ελληνικής Κοινότητος Μανσούρας ο Ιωάννης, ήταν και μεγάλος ευεργέτης της, αφού με δική του δαπάνη περίπου 1.000 λιρών κτίστηκε δεύτερος όροφος στο ακίνητο που ήδη λειτουργούσε το σχολείο, ενώ μετά την κατάρρευση του κτιρίου προσέφερε άλλες 240 λίρες για την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση της νέας σχολής. Επίσης, είχε αναλάβει εξολοκλήρου τη δαπάνη ανακαίνισης του Ι.Ν. Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Μανσούρας δαπανώντας περί τις 800 λίρες.

Η ¨Επαγγελματική Σχολή Σπάρτης Ιωάννη & Αικατερίνης Γρηγορίου¨, καθώς και η μικρή εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στον περίβολο αυτής, κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δαπάνες του ζεύγους, με σκοπό τη στέγαση Επαγγελματικής Σχολής, επιθυμία που μπορεί να μη πραγματοποιήθηκε, το όμορφο όμως αυτό οίκημα στέγασε κατά καιρούς το μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού πληθυσμού της μέσης εκπαίδευσης της Σπάρτης και σήμερα μπορεί το παλιό κτίριο της Σχολής να έχει γκρεμιστεί, αλλά στη θέση του έχουν ανεγερθεί και πάλι σχολικά κτίρια. Επίσης, με δωρεά του ζεύγους κτίστηκε στη Σπάρτη και το Σανατόριο, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Μεταξύ άλλων, δικές τους δωρεές ήταν ακόμη το Ειρηνοδικείο στη Γκοριτσά και το Σχολαρχείο στα Τσίντζινα.

Ο Ιωάννης πέθανε το 1920 και η Αικατερίνη το 1931, κι εντός της εκκλησούλας της Αγίας Αικατερίνης βρίσκονται τα οστεοφυλάκια τους. Σε αναγνώριση της ευεργετικής τους δράσης, κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας, τελείται μνημόσυνο για τους μεγάλους ευεργέτες της Σπάρτης, παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου της πόλης, καθώς και τοπικών παραγόντων.

          Παρόμοιο μνημόσυνο τελούταν κάθε χρόνο και στη Μανσούρα μέχρι τη διάλυση της Κοινότητας το 1985. Μεταφερόμενοι στις 27/5/1940 διαβάζουμε σχετικά σε ανταπόκριση της εποχής : ¨Με εξαιρετικήν επισημότητα ετελέσθη την παρελθούσαν Κυριακήν εις τον ενταύθα ναόν του Αγίου Αθανασίου, το αρχιερατικόν μνημόσυνον των Μεγάλων Ευεργετών της Κοινότητος Ιωάννου και Αικατερίνης Γρηγορίου. Εις το μνημόσυνον παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Αρ. Παπαδάκης, οι Πρόεδροι των Σωματείων και Οργανώσεων, ο Γυμνασιάρχης κ. Ι.Δ. Χιωτίνης επί κεφαλής του καθηγητικού συλλόγου και αντιπροσωπεία μαθητών, ως και πολλοί πάροικοι. Δια μίαν ακόμη φοράν ο Ελληνισμός της Μανσούρας απένειμε τον φόρον της ευγνωμοσύνης προς εκείνους οι οποίοι υπήρξαν οι κυριώτεροι υποστηρικταί του Ελληνισμού της πόλεως δια των γενναίων δωρεών των¨.


πηγή www.apela.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου