Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ¨100 χρόνια Προσκοπισμού στην Κύπρο, 1913-2013¨ Εκδ. Σώμα Προσκόπων Κύπρου, Λευκωσία 2016

Άρθρο Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ


Έξι ολόκληρα χρόνια έρευνας και συγγραφής χρειάστηκαν για να υλοποιηθεί από τον πρώην Γενικό Έφορο και μέλος του Δ.Σ. του Σώματος Προσκόπων Κύπρου Κώστα Κωνσταντίνου (1936-2016) το μνημειώδες έργο ¨100 Χρόνια Προσκοπισμού στην Κύπρο¨, ένα ιστορικό πόνημα μεγάλης αξίας που είδε τελικά το τυπογραφικό φως σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα το Φεβρουάριο του 2016, δυστυχώς λίγες μέρες μετά τον αδόκητο θάνατο του Αιγυπτιώτη συγγραφέα του.


Το 700 σελίδων αυτό βιβλίο ενδιαφέρει πρωτίστως τους Έλληνες Προσκόπους απανταχού, μα σίγουρα και οι ερευνητές της ιστορίας της Μεγαλονήσου θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, αφού η πορεία του κυπριακού προσκοπισμού κινείται παράλληλα μ΄ εκείνη του νησιού.Μα και οι Αιγυπτιώτες θα βρουν στις σελίδες του ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αφού όπως αναφέρεται σημαντική ήταν η αιγυπτιώτικη συμβολή στην ίδρυση του Κυπριακού Προσκοπισμού : Το 1913 οι Αλεξανδρινοί Σ. Σπυρίδης και Ευ. Ιωαννίδης επισκέφτηκαν την Κύπρο, παροτρύνοντας τη νεολαία για την ίδρυση προσκοπικών τμημάτων, κάτι που συνέβη την επόμενη χρονιά.

         

 Το βιβλίο, που αποτελεί κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως η συνδυασμένη με υπομονή και επιμονή οραματική θέληση ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη, διατήρηση και διάδοση σημαντικών πτυχών της Ελληνικής Ιστορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου