Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Σταγόνα στον ωκεανό η διαρροή των φόρων

Άρθρο Ξένιας ΤούρκηΤο αίτημα να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχει εδώ και καιρό. Όμως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος αρνείται πεισματικά να κάνει κάτι τέτοιο, αντίθετα από την παράδοση διαφάνειας που έχει ως στόχο τον εντοπισμό ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων των υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός μεγιστάνας αρνιόταν να συμμορφωθεί με την παράδοση αυτή εξαιτίας των φορολογικών ελέγχων που υποστηρίζει ότι του γίνονται εδώ και χρόνια.

Χτες οι Αμερικανοί, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης, πήραν μια γεύση για τα φορολογικά του Ντόναλντ Τραμπ, αφού το δίκτυο MSNBC δημοσιοποίησε τις δύο κύριες σελίδες της φορολογικής δήλωσης που έκανε το 2005 το προεδρικό ζεύγος και η οποία δείχνει ότι καταβλήθηκε ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος περίπου 38 εκατομμυρίων για εισόδημα λίγο μεγαλύτερο των 150 εκατομμυρίων δολαρίων.


Το μυστικό που αποκαλύφθηκε δεν είναι δα και τόσο τρομερό. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε μεν τη διαρροή και επιβεβαίωσε τα ποσά, ωστόσο δεν ταρακουνήθηκε από τις αποκαλύψεις. Οι επικριτές όμως του νέου Aμερικανού Προέδρου θα δυσκολευτούν να του δώσουν εύσημα. Λένε και δικαίως, πως πρόκειται για μόλις δύο σελίδες, για μια φορολογία που καταχωρήθηκε πριν από πολλά χρόνια. Αυτό ίσως να αποδεικνύει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραβίασε τον νόμο, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη χρονιά, έστω και αν εκμεταλλεύτηκε όλα τα παραθυράκια του για να πληρώνει λιγότερο φόρο. Oι υποψίες για τον πλούτο που διαθέτει παραμένει. Αναπάντητο, επίσης, παραμένει και το μεγάλο ερώτημα, αν ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου είχε στο παρελθόν οικονομικά πάρε-δώσε με τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να φανεί μόνο με την πλήρη αποκάλυψη των φορολογικών του δηλώσεων.
Παρά τη διαρροή, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να γνωρίζει πολύ λίγα για τα χρήματα που διαθέτει ο νέος Πρόεδρος, πώς τα απέκτησε και με ποιους είχε οικονομικές συνδιαλλαγές όλα αυτά τα χρόνια. Η προσωπική περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου, το οποίο ο ίδιος αρνείται να σηκώσει, όπως κανονικά θα έπρεπε να είχε πράξει. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει δίκαιο όταν κατηγορεί το MSNBC πως προέβη στην αποκάλυψη για να κερδίσει νούμερα. Η αλήθεια όμως είναι πως ο ίδιος εξακολουθεί να κρατά τους δικούς του αριθμούς κρυφούς. Και για όσο καιρό το κάνει αυτό οι υποψίες πως κάτι κρύβει θα συνεχίσουν να τον κυνηγούν.
πηγή www.philenews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου