Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Οι Σκωτσέζοι ψάχνουν σανίδα σωτηρίας

Άρθρο Ξένιας Τούρκη


Το Brexit όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο περίπλοκη διαδικασία. Συνεχώς προκύπτουν νέα εμπόδια, επιβεβαιώνοντας όσους πίστευαν από την αρχή πως τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα και πως οι όροι για τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να συμφωνηθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Τερέζα Μέι είναι πολλά. Και ένα από αυτά είναι οι επιδιώξεις της Σκωτίας.

Η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Προηγήθηκε το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της περιοχής, όπου υπερίσχυσε το «όχι» ακριβώς γιατί οι κάτοικοί της ήθελαν να παραμείνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Τώρα, το Brexit τούς στερεί αυτή τη δυνατότητα και για αυτό αισθάνονται ακόμα πιο προδομένοι από το Λονδίνο και την τακτική που ακολουθεί.

Η πιθανότητα να μείνουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμόχλευσε ξανά τα εθνικιστικά πάθη στη Σκωτία. Λίγες μέρες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το Εδιμβούργο μιλά ξανά για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Θέλοντας μάλιστα να ασκήσει πίεση στην Τερέζα, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον τοποθέτησε χρονικά τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας το φθινόπωρο του 2018.

Το ενδεχόμενο αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, όσον αφορά τις συνθήκες του Brexit. Η Νίκολα Στέρτζον ζητά να βρεθεί μια φόρμουλα όπου θα επιτραπεί στη Σκωτία να παραμείνει μέλος της ΕΕ ακόμη και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Μέχρι στιγμής, νομική φόρμουλα για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση εκ μέρους του Λονδίνου να διαπραγματευτεί ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα, το οποίο στην ουσία υπονομεύει την ενότητα της χώρας.

Δεύτερο δημοψήφισμα με την έγκριση της Βρετανίας είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Ακόμη, όμως, και να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία, δεν θα γίνει αυτόματα μέλος της ΕΕ. Ειδικοί προειδοποιούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια προκειμένου να συμφωνηθεί η συμμετοχή μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην Ένωση. Η Σκωτία στην ουσία έχει εγκλωβιστεί. Αφού πέταξε την ευκαιρία που είχε για ανεξαρτησία το 2016 τώρα αναζητεί σανίδα σωτηρίας, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο αν θα καταφέρει να τη βρει.


πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου