Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Τα νταηλίκια ενός κακομαθημένου σουλτάνου
Άρθρο Φρίξος Δαλίτης

·0
Κάποιος να του τραβήξει το αφτί όσο είναι νωρίς. Ο Σουλτάνος της Άγκυρας πλέον έχει αποθρασυνθεί πλήρως, αγνοώντας προκλητικά τους πάντες. Αλλά έτσι είναι όταν καταπατείς ανθρώπινα δικαιώματα και νόμους. Μπορείς να οδηγείς στη φυλακή ακόμα και δημοσιογράφους με κατηγορίες περί δήθεν διασποράς προπαγάνδας.
 


Χθεσινά δημοσιεύματα, έκαναν λόγο για κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας με αφορμή τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανού δημοσιογράφου της Die Welte. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση ήταν έντονα ενοχλημένη από τη στάση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα. Η κυβέρνηση Ερντογάν, όμως, αγνοεί επιδεικτικά. Αυτή τη φορά όχι οποιαδήποτε χώρα, αλλά τη Γερμανία. Και δεν θα μείνει εκεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν στήνει καλά το σκηνικό των εντυπώσεων ως νέα υπερδύναμη, προκειμένου να κερδίζει πόντους στο εσωτερικό της χώρας, ενόψει δημοψηφίσματος. Διότι προφανώς ξέρει ότι μπορεί να το κάνει, αφού κανένας δεν θα βρεθεί να σταθεί απέναντι του. Κανείς δεν θα θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.
 

Η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί στις σχέσεις της με τη Γερμανία, ενώ εδώ και μέρες προκαλεί ασύστολα την Ελλάδα ανεβάζοντας συνεχώς την ένταση στο Αιγαίο και απειλώντας με κατάληψη εδαφών. Ευρωπαϊκών  εδαφών παρακαλώ. (Στο Κυπριακό είναι γνωστή η κατάληξη των συνομιλιών).


Την ίδια ώρα, όμως, η έκθεση της Κομισιόν, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», ανοίγει τον δρόμο για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά την εφαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχίζει να επιβάλλει εμπάργκο σε όλα τα πλοία με αφετηρία την Κύπρο. Όπως επίσης, γνωστές είναι και οι κατά καιρούς γενικότερες απειλές της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.
 

Συνεπώς, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάθε λόγο να αποθρασύνεται και να συνεχίζει αυτή την αλαζονική συμπεριφορά έναντι του οποιουδήποτε. Και κανένας ασφαλώς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η συνέχεια μετά από το δημοψήφισμα, με έναν πανίσχυρο Ερντογάν στην Τουρκία. Είναι για αυτό που πρέπει επιτέλους η Ε.Ε. να πάψει να σφυρίζει αδιάφορα στις προκλήσεις της Άγκυρας. Διότι αύριο μπορεί να είναι αργά.

πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου