Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Σαράντα τέσσερα χρόνια από τη ανεξήγητη δολοφονία του Τζό ΑλόνΙωσήφ (Τζο) Αλόν.Άρθρο του Jean Cohen

Ήταν ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ η 1η Ιουλίου του 1973, όταν ο Συνταγματάρχης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας Ιωσήφ Αλόν, γνωστότερος ως Τζο, σταμάτησε το αυτοκίνητό του μπροστά από το γκαράζ του σπιτιού του στo προάστιο Σέβι Τσέϊς της Ουάσιγκτον. Από το αυτοκίνητο βγήκε η γυναίκα του Δεβώρα η οποία και κατευθύνθηκε προς την  εξώπορτα του σπιτιού της. Δεν πρόλαβε να ανοίξει την πόρτα και άκουσε πυροβολισμούς. Αμέσως, μπήκε μέσα στο σπίτι κλείδωσέ πόρτες και παράθυρα και κοίταξε έξω στο δρόμο για κάποια ύποπτη κίνηση. Το μόνο που είδε ήταν ένα αυτοκίνητο να φεύγει σιγά-σιγά από τον τόπο του εγκλήματος.

Αμέσως, ειδοποίησε την Αστυνομία καθώς και την Πρεσβεία του Ισραήλ. Κατόπιν, έτρεξε έξω μαζί με την κόρη της Ντάλια. Κρατούσαν πετσέτες με τις οποίες προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία του 43χρόνου βαρειά τραυματισμένου συζύγου της, ο οποίος κείτοταν αιμόφυρτος  πάνω στο γκαζόν. Μία ώρα αργότερα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο.  Είχε δεχτεί από μικρή απόσταση πέντε σφαίρες, η μία εκ των οποίων τον έπληξε στην καρδιά.

Το θύμα ήταν ο αεροπορικός ακόλουθος του Ισραήλ στη Ουάσιγκτον συνταγματάρχης Ιωσήφ (Tzo) Αλόν.  Ήταν ένας από τους ιδρυτές και πρωτεργάτες της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Είχε πολεμήσει ως πιλότος στον πόλεμο του Σινά τον Οκτώβριο του 1956 καθώς και στον πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967. Εκείνο το βράδυ, επέστρεφε από μία δεξίωση διπλωματικού χαρακτήρα.

 Όπως ήταν ευνόητο, στην εξιχνίαση του εγκλήματος δόθηκε άμεση προτεραιότητα τόσο από την τοπική αστυνομία όσο και από το FBI. Οι πρώτες θεωρίες για τον φόνο ήταν τρεις: ληστεία, βεντέτα λόγω ερωτικής σχέσης, τρομοκρατική ενέργεια, η οποία αποδείχτηκε πως ήταν και η επικρατέστερη, παρόλο που το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ και αποτελεί τη μία και μοναδική περίπτωση, μέχρι σήμερα, επίσημου ισραηλινού αξιωματούχου που δολοφονήθηκε στην Αμερική.

Η θεωρία του τρομοκρατικού κτυπήματος φάνηκε να επικρατεί, επειδή η Μοσάντ είχε σκοτώσει στο διαμέρισμα του στο Παρίσι τον Μοχάμεντ Μπορντία, μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης του Ζωρζ Χαμπάς  Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (και στα αγγλικά PFLP), δύο μέρες πριν την δολοφονία του Αλόν. Επίσης,  μία μέρα μετά τη δολοφονία του Αλόν, ο ίδιος ο Χαμπάς ανέλαβε την ευθύνη, μιλώντας από τον ραδιοφωνικό σταθμό  της PLO του Κάϊρου. Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος ανέλαβε και πάλι την ευθύνη, έναν χρόνο αργότερα. 

Ας μη ξεχνάμε πως η δεκαετία του 70 είχε ονομαστεί «ο πόλεμος των κατασκόπων» μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών οργανώσεων. Είναι η εποχή που η Μοσάντ κυνηγάει στην Ευρώπη και τις Αραβικές χώρες τους υπεύθυνους για την δολοφονία των αθλητών του Ισραήλ στο Μόναχο, τον Σεπτέμβριο του 1972. Σε αντίποινα οι παλαιστινιακές ομάδες έκαναν  επιθέσεις σε Ισραηλινών συμφερόντων εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, καθώς και σε εβραϊκές εγκαταστάσεις και φυσικά σκότωναν και πράκτορες της Μοσάντ, όταν μπορούσαν. 

Το 1995, πεθαίνει η Δεβώρα και το 2004 οι τρεις κόρες του Τζο (Ραχέλ, Γιαέλ και Ντάλια) αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα για τη δολοφονία του πατέρα τους. Πλησίασαν τον Ισραηλινό δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιόσι Μέλμαν, ο οποίος   θεωρείται διεθνώς ένα από τους ειδικότερους σε θέματα τρομοκρατίας και μυστικών υπηρεσιών, και ζήτησαν τη βοήθεια του. Ο Μέλμαν  τους έφερε σε επαφή με τον πρώην αρχηγό της Μοσάντ, Εφράϊμ Λεβή ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί δύο χρόνια πριν ως αρχηγός της Μοσάντ. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ο Λεβή ήταν ο εκπρόσωπος της Μοσάντ στη Ουάσιγκτον.

Το επόμενο βήμα των κοριτσιών ήταν ταξίδι στην Αμερική, όπου διασφάλισαν 7.000 σελίδες εγγράφων από την CIA καιτο  FBI βάσει του Freedom of Information Act, τα οποία όμως και αυτά δεν οδήγησαν πουθενά.

Το 2008, ο δημοσιογράφος Αδάμ Γκόλντμαν που ασχολήθηκε με την υπόθεση, έγραψε στον γνωστό τρομοκράτη και κρατούμενο στις γαλλικές φυλακές εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης  Κάρλος, τον επονομαζόμενο και «τσακάλι» (Ilyich Ramírez Sánchez). Προς μεγάλη του έκπληξη, ο κρατούμενος απάντησε λέγοντας πως ήξερε τι έγινε. Τελικά η πληροφορία έφθασε στο πράκτορα του FBI Eugene Casey, ο οποίος ανέκρινε τρεις φορές τον Κάρλος αλλά τίποτα δεν βγήκε και από αυτό.

Πίσω στο Ισραήλ, οι τρεις κόρες του Αλόν με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Λιόρα Αμίρ- Μπαρμάτς, που έκανε ένα ντοκιμαντέρ για την υπόθεση με τίτλο «ποιος σκότωσε τον μπαμπά» άρχισαν να δημιουργούν, να καλλιεργούν και όσο περνάει ο καιρός να το πιστεύουν όλο και πιο πολύ μία θεωρεία συνομωσίας χωρίς φυσικά καμία απόδειξη.

Τι λέει αυτή η θεωρεία; Ο Τζο Αλόν δολοφονήθηκε διότι είχε ανακαλύψει μια μυστική συμφωνία μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Νίξον Χένρι Κίσινγκερ και  του Ισραηλινού Υπουργού Αμύνης Μοσέ Νταγιάν, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα επέτρεπε στους Αιγυπτίους να περάσουν στην ανατολική πλευρά του καναλιού του Σουέζ να καταλάβουν μία μικρή λωρίδα από το Σινά και να σταματήσουν την προέλαση τους εκεί. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα προχωρούσαν σε ειρηνευτικές συνομιλίες δίχως την στήριξη των υπολοίπων Αραβικών χωρών.

Όσον αφορά το ερώτημα ποιος τον δολοφόνησε, οι τρεις κόρες πιστεύουν ακράδαντα ότι ήταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Υ.Γ. Όπως είπε κάποτε ένα φίλος μου Αμερικάνος: The beauty of conspiracy theories is that you cannot prove them.


www.cohen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου