Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά παν/μιαΆρθρο Δέσποινα Ψύλλου   


Την ευχάριστη είδηση ότι μια μέρα πριν φτάσει στην Κύπρο υπέγραψε υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών, ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Καδής χαιρέτισε το γεγονός, το οποίο εκκρεμούσε για χρόνια, σημειώνοντας ότι: «Πλέον αδέλφια που φοιτούν στην Ελλάδα, σε διαφορετικά πανεπιστήμια στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων θα μπορούν να μετεγγράφονται από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο. Αυτό αντιλαμβάνεστε έχει και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αφού είχαμε παιδιά απόρων οικογενειών που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα με δύο σπίτια ανοικτά στην Ελλάδα».

Αλλαγές σε σπουδές εξ αποστάσεως

Το ζήτημα της εγκυρότητας των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών που προσφέρουν τα κυπριακά πανεπιστήμια, συζήτησαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής με τον Έλληνα ομόλογό του. Το συγκεκριμένο θέμα έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση στην Ελλάδα καθώς γίνεται λόγος για 5.300 μεταπτυχιακούς τίτλους ειδικής αγωγής (από Κύπρο και Ιταλία), οι οποίοι χορηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε Έλληνες εκπαιδευτικούς με φοίτηση μόλις ενός έτους από απόσταση.Παράλληλα ο κ. Γαβρόγλου γνωστοποίησε πως έκανε πράξη τη δέσμευσή του και υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης της Λευκωσίας που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ενώ οι δύο αξιωματούχοι προχώρησαν και στον εκσυγχρονισμό μιας συμφωνίας που ανανεώνεται σε πενταετή βάση από το 1993 και αφορά την Παιδεία.

Ο Έλληνας υπουργός επιβεβαίωσε ότι «όντως υπάρχουν κάποια προβλήματα» σχετικά με τη χορήγηση μεταπτυχιακών και πρόσθεσε πως τέτοια υπήρξαν παλαιότερα «και τα διευθετήσαμε με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αφεθεί στα πανεπιστήμια και στους οργανισμούς πιστοποίησης».

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Καδής διαβεβαίωσε το ελληνικό υπουργείο και την κοινή γνώμη ευρύτερα, ότι «τα θέματα της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργείου. Αυτή την περίοδο κάνουμε μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτή η προσπάθεια σίγουρα για να είναι πετυχημένη θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η ποιότητα και των πανεπιστημίων μας και των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, Μαίρη Κουτσελίνη ενημέρωνε την Επιτροπή Παιδείας ότι ο Φορέας λειτουργεί υποστελεχωμένος και χωρίς προϋπολογισμό. «Θέλω να επισημάνω ότι από την περασμένη χρονιά ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το κόσκινο του οποίου περνάνε όλα τα προγράμματα –συμβατικά και εξ αποστάσεως– ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων όπως επίσης περνάνε και οι διαδικασίες δημιουργίας νέων Τμημάτων, νέων Σχολών, νέων Πανεπιστημίων. Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι τα standards που κρατά ο Φορέας είναι πάρα πολύ υψηλά, είναι πάρα πολύ αυστηρά και εάν διαπιστωθεί ότι κάπου δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, τότε αμέσως λαμβάνονται μέτρα».


πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου