Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Ανδρέας Καλογερόπουλος
18/6/1966 Ο Ολυμπιακός του Μπούκοβι – Απόλλων 3-0.Ο Ανδρέας Καλογερόπουλος, τον οποίο οι συνάδελφοι του αποκαλούσαν «Πρύτανη της φωτογραφίας» υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας φωτορεπόρτερ που σφράγισε 12 Ολυμπιάδες στις φωτογραφικές του μηχανές και βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αμέτρητους Βαλκανικούς, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς Αγώνες και κάθε είδους αθλητική, πολιτική, πολιτιστική εκδήλωση.

Γεννήθηκε στη Θράκη το 1929 και πέθανε το 2013, μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του το 1932. Από το 1948 διατηρούσε το δικό του γραφείο-στούντιο στην οδό Θεμιστοκλέους 11 μέχρι τον θάνατό του και υπήρξε μέλος του ΠΣΑΤ της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και μέλος της AIPS (Παγκόσμιας Ένωσης των Αθλητικών Συντακτών).
Οι περισσότεροι πιθανόν να τον γνωρίζουν από την θρυλική φωτογραφία του Γρηγόρη Λαμπράκη με το πανό που γράφει ΕΛΛΑΣ στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων.

Στην λεγόμενη σφαγή του Μονάχου στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, στην οποία σκοτώθηκαν εννέα αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε απαγωγείς ο Ανδρέας Καλογερόπουλος κάνει πάλι παγκόσμια αποκλειστικότητα και βραβεύεται για την καλύτερη φωτογραφία της Ολυμπιάδας.

Όλοι οι Ολυμπιονίκες Έλληνες και ξένοι καταγράφονται στα φιλμ του.


Εκτός των σταδίων και πάλι σημειώνει επιτυχίες. Κάνει διάσημα τα Μάταλα της Κρήτης μέσα από την φωτογραφική του παρουσίαση. Η πτώση στρατιωτικού Γερμανικού αεροπλάνου στα Λευκά Όρη των Χανίων με εξήντα νεκρούς καλύπτεται από τον φωτογραφικό του φακό ως ακόμη μία παγκόσμια δική του αποκλειστικότητα.

Δική του είναι και η φωτογραφία στον ΟΗΕ με τους τρεις Κένεντι, ενώ την 1η Αυγούστου 1980 το πρωτοσέλιδο της Daily News έχει φωτογραφία του Έλληνα φωτογράφου, ο οποίος το 1984 βραβεύεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την προσφορά του.

Η διάσημη φωτογραφία του με το παγκόσμιο ρεκόρ 8,90 στο μήκος του Μπίμον στο Μεξικό.

Τον αποκαλούσαν δωδέκατο παίκτη του Ολυμπιακού που υπεραγαπούσε, αλλά ήταν δεμένος με τον στίβο, την μεγάλη του αδυναμία. Ακολούθησε σχεδόν όλες τις εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων και για αυτό έχει βραβευτεί από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες.


πηγή www.imaginistes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου