Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Στήνουν στον τοίχο τα μέσα ενημέρωσης
Άρθρο Ξένιας Τούρκη
 

Το βλέπουμε μα συμβαίνει συχνά. Στον αγώνα για εξουσία να παραβιάζονται νόμοι, αρχές και αξίες. Ακριβώς για αυτό δεν προκαλεί σχεδόν καθόλου έκπληξη η είδηση ότι δημοσιογράφοι στην Ισπανία κατήγγειλαν το Podemos ότι στελέχη του συστηματικά και μεθοδικά μέσω των κοινωνικών δικτύων παρενοχλούν εκπροσώπους του Τύπου, επειδή διαφωνούν με τις πληροφορίες που μεταδίδουν. Από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται για αστήρικτες καταγγελίες, αφού η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης παρενέβη και αναφέρθηκε στις μαρτυρίες και τις αποδείξεις που έφεραν οι δημοσιογράφοι, που παρενοχλούνται από την πίεση που υφίστανται από τον αρχηγό Πάμπλο Ιγκλέσιας και τα υπόλοιπα στελέχη του κινήματος.

Το σκηνικό είναι πλέον γνώριμο. Κόμματα, πολιτικοί, ηγέτες γίνονται όλο και λιγότερο ανεκτικοί στην κριτική και τον έλεγχο. Η διαφωνία και η αντίθετη άποψη χαρακτηριστικό σημάδι μιας δημοκρατικής κοινωνίας, δεν είναι πλέον ανεκτές. Ο διάλογος και η ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι είδος υπό εξαφάνιση. Αποτέλεσμα, να αυξηθούν κατακόρυφα οι επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης.
 

Το Podemos δεν πρωτοτύπησε βάζοντάς τα με τους δημοσιογράφους, απλώς βαδίζει στον δρόμο που χάραξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εξαπολύσει έναν βρόμικο πόλεμο εναντίον των μέσων ενημέρωσης που θεωρεί πως του ασκούν άδικη κριτική. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο δεν σταμάτησε να καταγγέλλει δημοσιογράφους, να μιλά απαξιωτικά για ιστορικές εφημερίδες και να βλέπει παντού εχθρούς.

Το ίδιο έχουν κάνει και άλλοι πολιτικοί, αφού θεωρούν πως για κάθε τι που πάει στραβά φταίει ο Τύπος, παραβλέποντας τις δικές τους ευθύνες. Ο Φρανσουά Φιγιόν, για παράδειγμα, θεωρεί πως είναι στο στόχαστρο των μέσων ενημέρωσης και δεν αντιλαμβάνεται πως οι Γάλλοι έχουν ενοχληθεί από τις αποκαλύψεις ότι η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του πήραν χρήματα, για εργασίες που δεν έκαναν ποτέ.

Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της πληροφόρησης είναι πολύ σημαντικές κατακτήσεις και αυτό δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται όσοι επιτίθενται με μανία και χωρίς λόγο στους δημοσιογράφους. Φυσικά έχει και ο Τύπος τις δικές του «αμαρτίες» και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γίνει καταχρήσεις. Όμως, κάθε προσπάθεια φίμωσης αντιστοιχεί με ένα κτύπημα κατά της Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε τα μέσα ενημέρωσης, αφού μόνο όταν οι λειτουργοί τους εργάζονται χωρίς φόβο μπορούν να εκπληρώσουν την ουσιώδη αποστολή τους, ελέγχου της εξουσίας.
 

πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου