Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Η κρίση ταυτότητας τρέφει την Ακροδεξιά
 Άρθρο Ξένιας Τούρκη

Μεγάλη είναι η αγωνία για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι αναλυτές εστιάζουν στην άνοδο που αναμένεται να έχει η Ακροδεξιά και στις επιπτώσεις στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλοι πάλι μιλούν για τη σημασία που έχει η εκλογική αναμέτρηση μετά από το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ. Αυτό όμως αφορά τη ματιά ενός εξωτερικού παρατηρητή. Οι Ολλανδοί όταν θα ψηφίζουν, υπόψη τους θα έχουν την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες τους για το μέλλον της χώρας τους και το συμφέρον τους.
 

Η Ολλανδία θεωρείται από τις πιο πετυχημένες χώρες στον κόσμο. Η οικονομία της πάει καλά, η ανεργία είναι μικρή, έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ενσωματώσει τους ξένους που ζουν εκεί και σε όλες τις έρευνες που γίνονται κατά καιρούς, οι Ολλανδοί δηλώνουν ευχαριστημένοι με τη ζωή τους. Παράλληλα, έχουν ζηλευτές κοινωνικές παροχές, που σε άλλες χώρες ούτε να τις ονειρευτούν δεν μπορούν.
 
Τα δεδομένα αυτά κάνουν ακόμη πιο έντονο το ερώτημα γιατί μια τέτοια χώρα να είναι έτοιμη να ψηφίσει ένα ακροδεξιό κόμμα, δίνοντάς του ακόμη και την πρώτη θέση. Τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν πως δεν πρόκειται να συμμαχήσουν με το Κόμμα Ελευθερίας, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς να κυβερνήσει. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν είναι ικανό να εξορκίσει το ότι η Ολλανδία είναι έτοιμη να στρίψει ακροδεξιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια κρίση ταυτότητας. Τα κράτη-μέλη της εστίασαν τα τελευταία χρόνια σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, παραμερίζοντας τα υπόλοιπα. Όμως, σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, οι άνθρωποι χρειάζονται σταθερές αξίες. Θέλουν να ξέρουν ποιοι είναι, θέλουν να αισθάνονται ξεχωριστοί. Η παγκοσμιοποίηση προσπάθησε να πολτοποιήσει αυτές τις διαφορές ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τις έκρυψε κάτω από το χαλί.

Τα ακροδεξιά κόμματα μιλούν για την έλλειψη ταυτότητας, η οποία για να σχηματιστεί χρειάζεται απέναντι στο «εμείς» να βρίσκονται οι «άλλοι». Οι ξένοι, οι μετανάστες, είναι το πεδίο που μπορεί να κτιστεί μια αντιπαράθεση. Ο Γκέερτ Βίλντερς βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία πάνω στο μοτίβο «εμείς απέναντι στους «άλλους». Έπιασε τον παλμό της κοινωνίας και τώρα ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς.


Πηγή www.philenews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου