Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Απαθείς μπροστά στη φοροδιαφυγή

Άρθρο της Ξένιας Τούρκη


Το δημοσίευμα της Guardian για τις διαδρομές μαύρου χρήματος ήταν κατατοπιστικό. Μεγάλες τράπεζες που έχουν βάσεις στη Βρετανία φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε ξέπλυμα ρωσικού χρήματος. Μόνο για την τετραετία 2010-2014 υπολογίζεται πως έχουν ξεπλυθεί πάνω από 20 δισεκατομμύρια στερλίνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ποσά αυτά είτε έχουν κλαπεί, είτε έχουν εγκληματική προέλευση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται ακόμα προκειμένου να βρεθούν τα μεγάλα ονόματα που βρίσκονται πίσω από τη γιγαντιαία επιχείρηση.


Οι παράνομες διαδρομές είναι εντυπωσιακές, όπως επίσης και το ποιοι συμμετείχαν σε αυτές. Ρώσοι ολιγάρχες, τραπεζίτες, ισχυροί επιχειρηματίες, δικηγόροι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κύκλωμα, το οποίο, χάρη στη δύναμη και τις διασυνδέσεις που είχε, διακινούσε χρήματα, τα οποία για παράδειγμα αποκτήθηκαν από λαθρεμπόριο όπλων, και κατέληγαν για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων στο Λονδίνο ή για να πληρωθούν δίδακτρα σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία. Η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων τελικά «επέστρεψε» με αυτό τον τρόπο στις τσέπες Ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, την τεχνολογία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
 

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως παρόμοιες αποκαλύψεις. Προηγήθηκαν, για παράδειγμα, τα περίφημα Panama Papers ή τα Luxleaks, χάρη στα οποία έγινε γνωστό ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια δολάρια κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους. Έτσι χάρη στις έρευνες που έγιναν, έχουμε πολλά στοιχεία για τις μαύρες διαδρομές χρήματος σε όλο τον κόσμο. Το σύστημα δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι, αφού όσοι εμπλέκονται είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.
 

Το ακόμη εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι πως όλες αυτές οι αποκαλύψεις δεν οδήγησαν πουθενά. Συνήθως μετά από κάθε διαρροή δίνονται υποσχέσεις πως τα πράγματα θα αλλάξουν, πως θα υιοθετηθούν νέοι αυστηρότεροι κανόνες και πως οι εποπτικές Αρχές θα πατάξουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ελάχιστες χώρες έχουν πάρει μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. Οι περισσότερες προσπάθειες σταματούν στις εξαγγελίες με αποτέλεσμα τίποτα να μη γίνεται.


Αποτέλεσμα, πολλοί πλούσιοι να μη φορολογούνται για τον τεράστιο πλούτο τους και τα κράτη να χάνουν χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να διαθέσουν για να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών τους. Όταν ανθεί η παραοικονομία γίνεται εις βάρος της οικονομίας. Το φαινόμενο του κρυμμένου χρήματος ωφελεί μόνο αυτούς που του έχουν.


πηγή  www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου